بی علاقگی کودکان و نوجوانان به درس خواندن

 

 

 

 

 

علل بی علاقگی به درس خواندن

 

۱-عدم تشویق کلامی یا مادی  :

 

یافته های علمی حکایت از آن دارد که افرادی که تشویق نمی شوند، از پیشرفت تحصیلی کمتری برخوردار می گردند . تشویق های مادی و روانی در علاقه مندی فرزندان به مطالعه مؤثر است و موجبات پیشرفت تحصیلی آنان را فراهم می کند 

 

۲-تنبیه برای وادار کردن به مطالعه :

این امر باعث می شود که فرزندان رفته رفته علاقه خود را نسبت به مطالعه از دست بدهند و به علاوه در حین مطالعه هم از تمرکز کافی برخوردار نباشند . 

 

۳-ضعف در پایه های تحصیلی گذشته :

 یعنی به علت ناآشنایی با پیش نیازها وقتی که به سراغ کتاب درسی می روند و مطالب آن را نمی فهمند ، نسبت به مطالعه احساس بی علاقگی می کنند و طبیعی است که عدم درک مطالب در سال جاری ، موجب بی رغبتی نسبت به مطالعه  می شود . از این رو لازم است که چنین ضعف هایی در فرصت های مناسب مانند تابستان با حضور در کلاس های تقویتی برطرف شود . 

 

۴- جالب و جذاب نبودن کتاب های درسی و حجم زیاد آنها :

 لذا لازم است که دست اندرکاران برنامه ریزی درسی در هنگام تدوین کتاب های درسی به جذابیت کتاب ها و تناسب حجم آنها با توانایی های دانش آموزان بیشتر توجه کنند .

 

۵- پیوسته خواندن مطالب درسی و بدون استراحت

 

۶- مطالعه در حین خستگی :

باید به دانش آموز کمک کرد تا به تدریج یاد بگیرد که به هنگام داشتن آمادگی به سراغ مطالعه برود و نه در حین خستگی. 

 

۷- وجود اختلالات روانی :

وجود اختلالات روانی مانند اضطراب، افسردگی، تحرک بیش از حد، عدم اعتماد به نفس، وسواس فکری و اختلالات دیگری نظیر اینها موجب می شود که فرد فاقد رغبت کافی برای مطالعه باشد . درمان این گونه اختلال ها می تواند موجب افزایش علاقه فرد به مطالعه شود .

 

۸- نداشتن مهارت های کافی در مطالعه :

 لازم است که فرزندان با مهارت های خواندن و مطالعه کردن آشنا باشند ، چرا که در اثر آشنایی با این گونه مهارت ها می توانند در مطالعه موفق باشند، فرایند مطالعه برای آنان رضایت آمیز و خرسند کننده شود و میل آنها به مطالعه افزایش یابد 

 

۹ عدم ارزشیابی مناسب در مدرسه :

اگر دانش آموزی احساس کند که نمره او در امتحانی که سخت برای آن کوشیده است ، با نمره دانش آموزی که تلاش کمتری به عمل آورده، کم و بیش یکسان است ، ممکن است از تلاش کافی برای مطالعه دست بردارد. زیرا احساس می کند که مطالعه بیشتر و بهتر در عمل کارایی و سودمندی چندانی ندارد.

 

۱۰– وجود مشکلات خانوادگی و تعدد فرزندان :

اگر خانواده  دارای مشکلات فراوانی باشد که دغدغه های فکری برای فرزند فراهم کند، از تمایل او به مطالعه کاسته می شود . طلاق ، پرجمعیت بودن خانواده ، فقر ، بیکاری پدر ، ابتلای افراد خانواده به بیماری صعب العلاج و عواملی نظیر اینها می تواند موجب بی علاقگی فرزندان را به مطالعه فراهم آورد ، زیرا دل مشغولی های فرزند مانع از توجه او به مطالب درسی ، مطالعه و یادگیری می شود . بنابراین تلاش برای کاهش مشکلات خانوادگی راهی برای افزایش تمایل فرزند به مطالعه است .

 

۱۱- مشکلات موجود در آموزشگاه :

تلاش ناکافی معلمان یک آموزشگاه، تدریس نامطلوب، دادن تکالیف سنگین به دانش آموزان، نبودن یا کم بودن ارتباط عاطفی بین معلمان و شاگردان ، کمی انگیزه در معلمان ، نبود ابداع و نوآوری در روش های تدریس و استفاده نکردن از وسایل کمک آموزشی نیز می تواند دانش آموزان را نسبت به تحصیل و یادگیری و مطالعه بی علاقه سازد. حل مشکل موجود در آموزشگاه می تواند بر تمایل دانش آموزان نسبت به مطالعه بیفزاید.

 

۱۲- ابتلا به بیماری های جسمانی :

 مثلا دانش آموزی که به علت ضعف بینایی در حین مطالعه دچار سردرد می شود، قطعا از تمایل او نسبت به مطالعه کاسته می شود .  باید این گونه موانع را از سر راه او برداشت تا در مطالعه موفق شود .

 

۱۳- تاکید بیش از حد والدین بر خواندن :

 ولی تجارب والدین نیز نشان می دهد که اگر آنها اصلا به فرزندان خود تذکر ندهند ، فرزندانشان به طور جدی اقدام به مطالعه نمی کنند ، لذا وقتی از فرزندان آنها سؤال می کنم که آیا مایلید به مادر یا پدرتان بگویم که به شما در مورد انجام مطالعه تذکری ندهند ، می گویند : نه ، تذکر بدهند ولی زیاد و مکرر گفتن آنها ما را آزار می دهد . 

به عبارت دیگر زیاد سخت گرفتن موجب بی علاقگی است و یادآوری نکردن باعث بی تحرکی. پس تذکر در حد مناسب لازم و ضروری است .

 

 

 

رفتار صحیح با کودکان بی علاقه به درس

 

۱_ اهداف مشخصی را با او تعیین کنید:

مثلا «در این ساعت باید کارهایت را انجام داده باشی» و یا «قبل از اینکه دوباره بهت سر بزنم، باید برنامه‌ای بریزی و نوشتنی‌هایت را نوشته باشی» و یا «قبل از پایان ۳ماه، در این درس باید پیشرفت کرده باشی» و…

تعیین موعد مقرری که هریک از طرفین باید آن ‌را رعایت کنند، کمک می‌کند تا کودک کنترل زمان را یاد بگیرد و کارش را با انگیزه دنبال کند.

 

۲_ درس خواندن را برایش معنادار کنید:

کودک باید درک کند که برای پدر و مادرش درس نمی‌خواند بلکه این کار را برای خودش انجام می‌دهد تا به هدفی شخصی دست یابد. بنابراین میتواند از کودکی برنامه یا رؤیای شغل آینده‌‌اش را نیز در ذهن بپروراند.

 

۳_ به فرزند خود یاد دهید زمان را اداره کند:

ازاین رو باید خیلی زود به آنها ریتم منظم کاری داد. وقتی کودک از مدرسه به خانه برمی‌گردد، باید مدیریت کنید که چه زمانی بیشتر احساس راحتی می‌کند تا تکالیفش را انجام دهد؟

 

۴_ برای انجام تکالیف محیط مناسبی برایش فراهم کنید:

بستگی به انتخاب خود کودک دارد؛ داخل آشپزخانه، داخل اتاقش یا مکانی که همه افراد خانواده دور و بر او هستند و…

 

۵_ به جای قضاوت کردن بر او نظارت کنید:

اگر چنانچه تکالیفش را «به جای او» انجام دهید، باعث می‌شود همه اعتمادی که به قابلیت‌هایش برای پیشرفت کردن دارد را از دست بدهد.

 

۶_ برایش الگو باشید:

لازم است بین خواسته و توقعی که از فرزندمان داریم و عملی که خود انجام می‌دهیم انسجام وجود داشته باشد و باید خودتان در زندگی روزانه برایش یک الگو باشید.

 

۷- ایجاد فضایی برای مطالعه :

فضایی که برای کودک جالب و لذت بخش باشد و از بودن در آن مکان خسته نشود. همچنین می‌توانید زمانی را اختصاص دهید تا تمام اعضای خانواده به مطالعه بپردازند. به این صورت کودک هم با دیدن این جو به مطالعه کردن علاقه‌مند می‌شود.

 

۸-دادن حق انتخاب

کودکان کنترل شدن بیش از حد را دوست ندارند و در این صورت دست به نافرمانی می‌زنند. به همین دلیل اجازه دهید که کودک حق انتخاب داشته باشد. مثلا به او بگویید که می‌توانی زمان درس خواندنت را مشخص کنی و یا در انجام تکالیفی همچون موضوع انشا و فعالیت‌های فوق برنامه حق انتخاب و آزادی داشته باشد.

 

۹-برقراری رابطه صمیمانه

با کودک خود رابطه صمیمانه‌ای داشته باشید تا کودک نگرانی‌ها و مشکلات خود را به راحتی با شما در میان بگذارد. اگر کودک در زمینه درس خواندن از والدین خود احساس ترس داشته باشد، علاقه‌اش به مطالعه از بین می‌رود.

 

۱۰-شناسایی روش یادگیری

روش یادگیری فرزندتان را بشناسید و از آن برای تشویق به درس خواندن او استفاده کنید. هیچ روش درست و غلطی در درس خواندن وجود ندارد اما تفاوت در این روش‌ها باعث می‌شود که کودکان به درس علاقه‌مند شده و یا برعکس نسبت به آن بی علاقه شوند. مثلا روش یادگیری یک کودک دیداری است و هرچه معلم و والدین با روش شنیداری تلاش می‌کنند، نتیجه‌ای نمی‌دهد. در این شرایط تنها لازم است روش درس خواندن را تغییر دهید تا عملکرد کودک نیز بهتر شود. برای اطلاع بیشتر از موفقیت تحصیلی کلیک کنید.

 

۱۱درس خواندن همراه با بازی

کودکان در حین بازی کردن بیشتر از دوره‌های درسی آموزش می‌بینند و علاقه زیادی هم به بازی کردن نشان می‌دهند. در این شرایط احساس رقابت کودک برانگیخته شده و تلاش خود را چند برابر می‌کند.

 

۱۲ استفاده از محرک‌های خارجی

کودکان در سن پایین ماهیت درس خواندن و اهمیت آن را به خوبی درک نمی‌کنند پس لازم است که با یک محرک بیرونی او را به درس خواندن تشویق کنید. تشویق‌های لذت بخشی همچون تماشای تلویزیون و رفتن به پارک را به طور مداوم انجام دهید تا نتیجه بخش باشد. البته این مشوق‌ها نباید جنبه رشوه داشته باشند.

 

۱۳کمک گرفتن ازمشاور

برخی مواقع کودک با وجود تمام راهکارهای گفته شده نیز همچنان علاقه‌ای به درس خواندن نشان نمی‌دهد. در این شرایط ضروری است که از کمک یک روانشناس بهره‌مند شوید تا علل درس نخواندن کودک را ریشه یابی کند.

 

 

 

چگونه میتوان فرد نوجوان را به درس علاقه مند کرد؟

 

– به دنبال پاسخ های سریع و کوتاه مدت از طرف فرزند خود نباشید

نوجوان را وادار نکنید در همان لحظه تکالیف خود را با بی دقتی و عجولانه انجام دهد. به جای این کار به او فرصت دهید پس از استراحتی کوتاه، با دقت و علاقه بیشتر به انجام کارها یا تکالیف مدرسه خود بپردازد.

 

– نیازهای فرزندتان را در نظر بگیرید

 باید با او ارتباط موثری برقرار کرده و علت بی‌علاقگی‌اش را جویا شوید.

 

– بیشتر گوش شنوا باشید

مراقب باشید که برای علاقه مند کردن او به درس سایر استعدادهایش را کور نکنید! فرزند شما در این دوره به والدینی نیاز دارد که انتخاب‌های او را ببینند، برای وجود مستقلش و همه استعدادهای درسی و غیر درسیش اهمیت قائل باشند.

 

– با انتظارات بالای خود موفقیت های او را نادیده نگیرید

به جای تمرکز بر شکست‌های فرزندتان نقاط قوت او را ببینید. سعی کنید انتظاراتی در سطح متوسط از فرزندتان داشته باشید. اگر انتظارات شما همیشه در حد بسیار بالایی باشد، فرزندتان در هر حال احساس شکست و عدم موفقیت خواهد داشت، چرا که هیچ وقت نمی‌تواند انتظارات شما را برآورده کند.

 

– همه نوجوانان شبیه به هم نیستند

همه نوجوانان در دوره نوجوانی مشکلات یکسانی را تجربه نمی‌کنند. مثلا اگر فرزند شما در آینده نگری دچار مشکل شده، او را با سایر افراد مقایسه نکنید. به جای سرزنش و تحقیر نوجوان خود، او را درک کرده و سعی کنید آگاهی او را در مورد این مرحله از زندگیش بالا ببرید.

 

——————————

 

– آدرس کانال  تلگرام :   Drforoohar@

محتویات کانال تلگرام  شامل برنامه شیفتها و اطلاع رسانی درمورد آخرین تغییرات زمانی و مکانی آنها  و مطالب آموزنده ایست که در پاسخ به سوالات والدین محترم میباشد.

درصورت اشکال در ورود به کانال ، از نسخه اصلی تلگرام استفاده شود. 

 

– سایت و نرم افزار ZOOP  جهت پرسش و پاسخ :

← آدرس سایت: 

  https://getzoop.com/drfaryarforouhar

← دانلود نرم افزار ZOOP :

   Zoop

 

توجه فرمایید :

♦️ برای نصب نرم افزار Zoop میتوان از طریق نرم افزار play store یا بازار گوشی هم اقدام کرد.

♦️ فایل نصبی نرم افزار Zoop در این سایت ، بصورت زیپ میباشد و لازم هست بعد از دانلود ، آنرا از زیپ در اورده و بعد نصب کنید.

♦️ با توجه به این که پاسخ به سوالات احتمالا با تاخیر انجام میشود ، در مواردی که بیماری بنظر اورژانسی میباشد ، جهت پرسش و پاسخ ، زمان را از دست ندهید و بیمار را جهت ویزیت نزد پزشک ببرید.

 

– آدرس ایمیل: 

 Drforoohar@yahoo.com 

والدین گرامی میتوانند از طریق ایمیل با پزشک در ارتباط باشند و در فرصت مناسب پاسخ ایشان داده خواهد شد. طبیعتا پرسشهایی که  نیازمند اخذ شرح حال  یا معاینه حضوری توسط پزشک میباشند ، برای جلوگیری از تشخیص و درمان اشتباه ، قابل پاسخگویی نخواهند بود .