رفلاکس معده به مری در کودکان بالای یکسال
علائم رفلاکس چیست؟
درد، بی تابی و گریه مداوم یا ناگهانی پس از خوردن غذا ( که بسیاری اوقات با دلپیچه اشتباه گرفته میشود).
بالا آوردن و استفراغ مکرر بعد از وعدههای غذائی
ادامه یافتن بالا آوردن های کودک پس از یکسالگی
خوب نخوابیدن کودک
وزن نگرفتن یا کاهش وزن
غذا نخوردن یا کم غذا خوردن علیرغم گرسنه بودن درد یا سوزش سر دل که با احساس سوزش در قفسه سینه همراه است؛ این سوزش ممکن است به گلو نیز برسد.
احساس مزه تلخ یا ترش در گلو.
علایم کمتر شایع:
خوردن و نوشیدن مداوم (برای تسکین دادن سوزش گلو)
عدم تحمل نسبت به برخی غذاها
مشکلات بلع (مانند عق زدن یا تنگی)
خشن شدن صدا
احساس سوزش گلو بطور دائم
مشکلات تنفسی دائمی (مانند التهاب و عفونت ریه، برونشیت، خس خس سینه، سرفه)
تراوش آب از دهان
عوارض بیماری رفلاکس
در صورت عدم درمان، بیماری رفلاکس معده کودکان گاهی اوقات میتواند موجب عوارض جدی در طول زمان شود، مانند:
-
التهاب مری (ازوفاژیت): التهاب مری ممکن است منجر به زخم در پوشش داخلی مری شود.
-
تنگی مری یا ازوفاژیت خورنده: تنگی مری زمانی رخ میدهد که مری بیش از حد تنگ میشود. این وضعیت میتواند منجر به مشکلاتی در بلعیدن شود.
-
مشکلات تنفسی: ممکن است اسید معده به ریهها استنشاق شود. در این صورت اسید معده میتواند گلو یا ریهها را تحریک کند و موجب مشکلات تنفسی یا علائمی مانند موارد زیر شود:
-
آسم: یک بیماری ریوی طولانی مدت که میتواند یک کودک یا نوجوان را نسبت به چیزهایی که به آنها آلرژی دارد، بیش از حد حساس کند.
-
احتقان سینه یا مایع اضافی در ریهها
-
سرفه خشک و طولانی مدت یا گلودرد
-
لارنژیت: تورم حنجره که میتواند منجر به از دست رفتن کوتاه مدت صدا شود.
-
ذاتالریه: عفونت در یک یا هر دو ریه که بطور مکرر رخ میدهد.
-
خس خس سینه: صدای بلند خس خس سینه که در هنگام تنفس شنیده میشود.
درمان بیماری رفلاکس
– محدودیت مصرف غذاهایی که رفلاکس را بدتر میکنند :
-شکلات: ترکیب کاکائو، چربی و کافئین یک عنصر منفی است که باعث ایجاد اسیدیته می شود.
-نعناع و پونه
-غذاهای پرچرب
-غذاهای سرخ شده:
غذاهای پخته شده یا گریل شده گزینه های کاملاً قابل قبولی هستند.
-مرکبات : پرتقال، لیموترش ، نارنگی ترش و گریپ فروت
-گوجه فرنگی:
خود گوجه و غذاهای تهیه شده با آن مانند سس مارینارا، سوپ گوجه فرنگی و سس گوجه فرنگی.
-نوشیدنی های کافئین دار : مانند قهوه و چای( بخصوص اگر پررنگ بوده و تازه دم نباشد)
– نوشیدنیهای گازدار : مثل انواع نوشابه :حباب های معده را گسترش داده و باعث فشار می شود و این امر مانع از روند هضم غذا شده و می تواند منجر به افزایش اسیدیته شود.
-ادویه های محرک
-میوه ها ترش مزه
-تخم مرغ
-لبنیات
-ترشی
-قند ، شکر ، شیرینی جات ، کیک و کلوچه
-پیاز و سیر خام
-سوسیس و کالباس
-فست فود ها :
ساندویچ و پیتزا و سیب زمینی سرخ کرده
-مصرف نان هایی که خمیر آنها بخوبی نمی پزد :
مثل نان باگت، نان سفید و نان بربری
-حجم غذا کمتر شود و تعداد وعده های غذایی بیشتر شود
– تا سه ساعت پس از صرف غذا نباید خوابید یا دراز کشید
-کاهش وزن در افراد چاق
– عدم پوشیدن کمر بند و لباسهای تنگ:
لباسهای گشاد در اطراف شکم پوشیده شود. لباسهای تنگ میتوانند ناحیه اطراف معده را فشرده کرده و اسید را به مری هدایت کند.
– فعالیت بدنی بعد از غذا محدود شود:
فرد به مدت سه ساعت پس از وعدههای غذایی در حالت عمودی بماند.
هرگونه فعالیت بدنی سنگین بخصوص اگر با خم شدن یا چرخیدن همراه باشد باید منع شود
– عدم تماس با دود سیگار و قلیان
– نوشیدن مایعات با نی خودداری شود
– داشتن برنامه منظم ورزشی ( حداقل روزانه ۳۰ دقیقه پیاده روی )
– آهسته و با آرامش خوردن غذا:
از تند خوردن و صحبت کردن و خوردن مایعات حین غذاخوردن خودداری شود
-بابونه
بابونه دارای اثرات آرام بخش و ضد اسپاسم است که آن را به عنوان یک درمان طبیعی برای رفلاکس معده تبدیل می کند.
۱/۲ قاشق چایخوری گل بابونه خشک را در ۱ فنجان آب گرم بریزید. بگذارید خنک شود، و سپس صاف کنید. روزانه ۱ تا ۲ قاشق چایخوری استفاده شود
-آلوئه ورا
با خوردن شربت غیرفرآوری شده آلوئه ورا علائم رفلاکس کاهش مییابد.
-جویدن آدامس
بعد از وعده غذایی جویدن آدامس ( بدون قند و غیر محرک) ترشح بزاق را افزایش میدهد و افزایش ترشح بزاق سبب کاهش اسید در مری میشود.
– استفاده از مواد غذایی قلیایی:
سبزیجات :
تمام سبزیجات قلیایی هستند. اگرسبزیجات بیشتری مصرف شودرژیم غذایی قلیاییتر میشود.سبزیجات خام و بخارپز بهترین گزینه ها هستند و سرخ کردن با روغن توصیه نمیشود.
سبزیجات برگدار مانند اسفناج، جعفری، کیل و شاهی آبی نیز در زمره بهترین گزینه ها قرار دارند.
(امکان دارد مصرف بعضی سبزیجات معده را تحریک و رفلاکس را تشدید کند که در اینصورت نباید مصرف شود)
غلات :
ارزن و کینوا تنها غلاتی هستند که به طور طبیعی قلیایی هستند.
حبوبات تازه :
مانند نخود سبز، لوبیا
محصولات سویا:
مانند توفو و تمپه
میوه:
مثل موز یا سیب
دانه ها و مغزهای خوراکی:
بادام، شاه بلوط، چیا و کنجد همگی قلیایی هستند. در شرایطی که بیشتر مغزها و دانه های خوراکی دیگر کمی اسیدی محسوب می شوند.
-بدن در هنگام خواب کمی زاویه داشته باشد
موقعیت سر باید با قرار گرفتن بلوکهایی در زیر تخت ۱۵ تا۲۰سانتیمتر بالاتر قرار بگیرد. استفاده از بالش کمکی نمیکند.
-محیط بدون استرس
– خواب کافی
– خوابیدن به پهلوی چپ :
میتواند باعث کاهش علایم ریفلاکس شود.
– تجویز دارو:
باید تحت نظر پزشک داده شود
درمان رفلاکس در کودکان زیر یکسال: به آدرس زیر مراجعه شود:
http://drforoohar.ir/reflux-infant
——————————
– آدرس کانال تلگرام : Drforoohar@
محتویات کانال تلگرام شامل برنامه شیفتها و اطلاع رسانی درمورد آخرین تغییرات زمانی و مکانی آنها و مطالب آموزنده ایست که در پاسخ به سوالات والدین محترم میباشد.
درصورت اشکال در ورود به کانال ، از نسخه اصلی تلگرام استفاده شود.
– سایت و نرم افزار ZOOP جهت پرسش و پاسخ :
← آدرس سایت:
https://getzoop.com/drfaryarforouhar
← دانلود نرم افزار ZOOP :
Zoop
توجه فرمایید :
♦️ برای نصب نرم افزار Zoop میتوان از طریق نرم افزار play store یا بازار گوشی هم اقدام کرد.
♦️ فایل نصبی نرم افزار Zoop در این سایت ، بصورت زیپ میباشد و لازم هست بعد از دانلود ، آنرا از زیپ در اورده و بعد نصب کنید.
♦️ با توجه به این که پاسخ به سوالات احتمالا با تاخیر انجام میشود ، در مواردی که بیماری بنظر اورژانسی میباشد ، جهت پرسش و پاسخ ، زمان را از دست ندهید و بیمار را جهت ویزیت نزد پزشک ببرید.