شپش سر

 

 

 

شپش‌های سر انگل‌های کوچکی هستند که روی سر انسان زندگی می‌کنند. آنها با خوردن مقادیر اندکی خون از پوست سر زندگی و رشد می‌کنند و با گذاشتن تخم‌های خود در موها تولیدمثل می‌کنند.

 

شپش‌های بالغ به اندازه یک دانه کنجد هستند.

رنگ آنها معمولاً در طیف بژ تا خاکستری هستند و ممکن است هنگام تغذیه رنگشان به میزان قابل توجهی تیره‌تر شود.

اغلب اوقات به نظر می‌رسد که شپش‌ها به همان رنگ موهای فردی هستند که آلوده کرده‌اند و همین موضوع دیدن آنها با چشم غیرمسلح را دشوار می‌کند.

 اما احتمالاً شما می‌توانید آنها را در نواحی پشت گوش و در طول خط رویش مو در پشت گردن راحت‌تر از جاهای دیگر ببینید.

 

انتقال شپش

 

فرد بیمار احتمالاً شپش را از یک خواهر، برادر یا همبازی آلوده به آن گرفته است. شپش‌ها حشراتی خزنده هستند. آنها نمی‌توانند بپرند یا پرواز کنند، اما می‌توانند وقتی افراد سر خود را کنار هم قرار می‌دهند، مثلاً هنگامی که همدیگر را بغل می‌کنند یا سرشان را روی یک بالش می‌گذارند، از یک سر به سر دیگر بخزند.

هنگامی که شپش‌های ماده راه خود را به سر کودک باز کردند، تخم‌گذاری می‌کنند و شروع به افزایش جمعیت در آن ناحیه می‌کنند. اما شما نمی‌توانید از کسی رشک یا همان تخم شپش را بگیرید، زیرا رشک‌ها باید توسط شپش زنده گذاشته شوند.

از آنجا که شپش می‌تواند تا یک روز در خارج از سر انسان زنده بماند، از نظر تئوری گرفتن شپش در صورت تماس موهای فرد با مواردی از قبیل کلاه، شانه یا برس که به تازگی توسط یک فرد آلوده استفاده شده‌اند هم امکان‌پذیر است. با این حال، احتمال آن کمتر از سرایت از انسان به انسان است.

 

بروز شپش در شرایط غیربهداشتی رایج‌تر است؟

 

شپش‌های سر انگل‌هایی هستند که به تمام افراد شانس ابتلای برابر می‌دهند. آنها موهای تمیز و موهای کثیف را به یک اندازه دوست دارند و حتی در ثروتمندترین جوامع هم می‌توانند گسترش یابند. بنابراین، وقتی شپش گسترش می‌یابد و اصطلاحاً اپیدمی می‌شود، گناه هیچ کودک یا والدینی نیست.

 اگر فرزند شما شپش گرفته است، احتمالاً شپش‌ها در محله یا مدرسه شیروع پیدا کرده‌اند و فرزندتان هم احتمالاً بدون اینکه بداند دیگران را آلوده کرده است.

اما در هر صورت به نظر پزشکان، حمام کردن منظم و رعایت بهداشت در پیشگیری از شپش سر و درمان آن در کودکان بی‌تأثیر نیست.

 

چه کسانی بیشتر شپش می‌گیرند؟

 

شپش سر بیشتر در میان کودکان سن پیش‌دبستانی و دبستانی و خانواده‌ها و مراقبان آنها رایج است.

این عارضه بیشتر در کودکان سه تا یازده ساله دیده می‌شود و در دختران در مقایسه با پسران شایع‌تر است. زیرا دختران معمولاً موهای بلندی دارند و از وسایل شخصی دیگران مانند برس و گیره سر یا در مدارس از مقنعه‌های سایر دانش‌آموزان استفاده می‌کنند.

 

 

پیشگیری و درمان

 

– درمان تحت نظارت پزشک باید انجام شود و افراد باید از مصرف خودسرانه داروهای ضدشپش خودداری کنند زیرا استفاده ناصحیح از این داروها به سیستم اعصاب مرکزی صدمه وارد می‌کند و می‌تواند سبب تشنج در فرد شود. 

 

– گاهی شپش باعث عفونت پوستی میشود وباید با آنتی بیوتیک مناسب درمان شود. 

 

– استحمام مرتب و منظم، شانه کردن موهای سر در روز به دفعات مختلف، تمیز کردن و شستشوی منظم برس و شانه و لباسها، روسری و کلاه و دیگر وسایل شخصی از اصول مهم پیشگیری از شپش می باشد. 

 

– شستشوی لباس و ملحفه در آب جوش

 

 – استفاده از ماشین لباسشویی و خشک کن

 

 – اتو کردن منظم لباس، بویژه درزهای آن برای از بین بردن شپش و رشک مهم می باشد. 

 

– پرهیز از تماس لوازم شخصی و لباس های افراد آلوده و عدم استفاده از کلاه و شانه و برس دیگران

 

– در هنگام ورزش و بازی و سایر فعالیت های افراد، بعلت گرمی و تعریق بدن، شپش تن لباس را ترک کرده و در نتیجه افراد و دانش آموزان همجوار را آلوده می سازد.

 

– بازدید مرتب موی دانش آموزان ،  توسط معلمین و مربیان بهداشتی مدارس و ارجاع سریع موارد آلوده به واحدهای بهداشتی درمانی برای درمان فرد آلوده به همراه خانواده و اطرافیان وی لازم میباشد .

 

– کوتاه نمودن موها برای تسهیل در امر شانه کردن و رشک زدایی کمک کننده است.

 

– پس از انجام درمان ضد شپش، احتمال انتقال آلودگی از بین می رود لذا دانش آموزان می توانند به مدرسه بازگردند.

 

– از به اشتراک گذاشتن وسایل شخصی با فردی که دچار شپش سر است، خودداری شود.

 

– پس از درمان شپش تمام لباس‌ها و ملافه‌هایی که افراد مبتلا از آن استفاده کرده‌انددر آب داغ با دمای صد درجه شسته شود.

 

– تمام وسایل غیرقابل شستشو فرد مبتلابه شپش را پس از درمان به مدت یک هفته در کیسه‌های پلاستیکی قرار داده شود.

 

– برای شانه کردن موها  از شانه‌های مخصوص برای تخم شپش  استفاده شود.

 

– هیچ یک از ترکیبات نمی توانند تخم ها را که به موها چسبیده اند از آن جدا کنند لذا در هر مـورد پـس از درمـان لازم اسـت بـا استفاده از روش زیر نسبت به جدا کردن رشک ها از مو اقدام شود: موها را ابتدا با حولـه ی آغشـته بـه سـرکه (پنجاه درصد ) بـه مـدت ده دقیقه ماساژ داده و سپس با شانه دندانه ریز آغشته به سرکه، موهای سر را شانه نمائید تا رشک ها از موها جدا شوند. 

 

شانه زدن باید خیلی عمقی انجام شود تا هم خود شپش‌ها و هم تخم‌هایشان از مو‌ها جدا شوند. ضمنا این کار باید در هفته چند بار انجام شود که بنظر می‌رسد بخاطر قوی بودن پودر لباسشویی برای مو به ساقه مو‌ها هم آسیب بزند. شاید بهتر باشد قبلش مو‌ها را چرب کنید. چرب کردن مو‌ها با وازلین، روغن بادام تلخ یا سس مایونز می‌تواند باعث خفگی شپش‌ها شود

 

———————————————-

 

– آدرس کانال  تلگرام :   Drforoohar@

محتویات کانال تلگرام  شامل برنامه شیفتها و اطلاع رسانی درمورد آخرین تغییرات زمانی و مکانی آنها  و مطالب آموزنده ایست که در پاسخ به سوالات والدین محترم میباشد.

درصورت اشکال در ورود به کانال ، از نسخه اصلی تلگرام استفاده شود. 

 

– سایت و نرم افزار ZOOP  جهت پرسش و پاسخ :

← آدرس سایت: 

  https://getzoop.com/drfaryarforouhar

← دانلود نرم افزار ZOOP :

   Zoop

 

توجه فرمایید :

♦️ برای نصب نرم افزار Zoop میتوان از طریق نرم افزار play store یا بازار گوشی هم اقدام کرد.

♦️ فایل نصبی نرم افزار Zoop در این سایت ، بصورت زیپ میباشد و لازم هست بعد از دانلود ، آنرا از زیپ در اورده و بعد نصب کنید.

♦️ با توجه به این که پاسخ به سوالات احتمالا با تاخیر انجام میشود ، در مواردی که بیماری بنظر اورژانسی میباشد ، جهت پرسش و پاسخ ، زمان را از دست ندهید و بیمار را جهت ویزیت نزد پزشک ببرید.

 

– آدرس ایمیل: 

 Drforoohar@yahoo.com 

والدین گرامی میتوانند از طریق ایمیل با پزشک در ارتباط باشند و در فرصت مناسب پاسخ ایشان داده خواهد شد. طبیعتا پرسشهایی که  نیازمند اخذ شرح حال  یا معاینه حضوری توسط پزشک میباشند ، برای جلوگیری از تشخیص و درمان اشتباه ، قابل پاسخگویی نخواهند بود .