موسیقی و کودکان

 

 

 

 

– افزایش هوش

موسیقی سه بخش مهم از وجود کودک را به صورت همزمان به تکاپو می اندازد و آن عقل، احساس و جسم اوست.

گوش دادن منفعلانه به موسیقی کودکان را باهوش تر می کند یعنی اگر از سنین کودکی فرزندتان را در معرض موسیقی بگذارید به روند رشد ذهنی او کمک زیادی کرده اید. اما مطمئنا این دسته از کودکان قابل مقایسه با کودکانی نیستند که به صورت فعالانه یعنی نواختن یک ساز به تمرین موسیقی پرداخته اند.

کودکانی که قبل از سن هفت سالگی به تمرین موسیقی می پردازند، دارای هوش بهتری هستند که این روند تسریع هوش آنها با بزرگ تر شدنشان همچنان ادامه خواهدداشت.

 

– افزایش قدرت رویارویی با چالش های زندگی

وقتی شما به یادگیری یک ابزار موسیقی می پردازید درگیر چالشی می شوید که مدام و مدام در زندگی تان ادامه خواهدداشت. مهارت موسیقی نیاز به تمرین و استمرار دارد و این استمرار کودک شما را همزمان با بزرگ شدن دنبال می کند و به او قدرت رویارویی با چالش های زندگی را خواهدداد.

 

 – تقویت اعتماد به نفس
یکی از بزرگ ترین مزایایی که استفاده از موسیقی برای کودکان به همراه می آورد تقویت اعتماد به نفس در آنهاست. وقتی کودک قادر به نواختن یک ساز باشد و بتواند در خلال نواختن شعر کوتاهی را نیز بخواند احساس غروب خاصی کرده درنتیجه به خود و توانایی هایش ایمان پیدا خواهدکرد. این اتفاق اعتماد به نفس خوبی را در او خواهد پروراند.

 

– افزایش حس جسارت و شجاعت

نواختن یک آلت موسیقی حس جسارت و شجاعت را در کودک پرورش خواهدداد چون مطمئنا مواقعی پیش خواهدآمد که او در مقابل شما و یا دوستان و اقوام به هنرنمایی بپردازد و درنتیجه چنین کودکی هرگز تبدیل به یک فرد کم رو نخواهدشد.

 

 – افزایش سرعت یادگیری
اینکه شخصی برچسب نابغه را به خود می گیرد به خاطر سرعت یادگیری اوست. موسیقی دقیقا روی سرعت یادگیری  تاثیر می گذارد.

اگر بتوانید در سنین کودکی فرزندتان را با موسیقی آشنا کنید روی سرعت یادگیری او تاثیر عمیقی گذاشته اید. موسیقی قدرت حل مسئله کودکان را بالا می برد چون او در خلال نواختن و تمرین موسیقی قوه تفکر خود را به کار می اندازد و از طریق تمرکز و تفکر به تمرین می پردازد. درنتیجه تفکر فرزند شما می آموزد که در هر کاری از قوه عقل و منطق خود استفاده کند.

 

– موسیقی و ریاضی
وقتی فرزندتان شروع به نواختن سازی می کند از همان منطق و استدلالی استفاده می کند که در هنگام حل ریاضیات آن را به کار می گیرد. در نتیجه اگر فرزند شما شانس این را داشته باشد که در معرض آموزش موسیقی قرار گرفته باشد، به احتمال زیاد در زمینه ریاضیات و حل فرمول های پیچیده ریاضی هیچ مشکلی نخواهدداشت.

 در بعضی دانشگاه های جهان موسیقی به عنوان یک واحد درسی در کنار دیگر دروس به صورت اجباری آموزش داده می شود تا از تاثیرات خوب آن در دیگر درس ها بهره ببرند.   

 

– تقویت مهارت های اجتماعی
کودکانی که به صورت گروهی به تمرین موسیقی می پردازند مهارت های اجتماعی بالایی را دارا هستند. کودکان در خلال گروه موسیقی یاد می گیرند که با یکدیگر همکاری و مشارکت داشته باشند و مهم تر از همه در هماهنگی کامل با یکدیگر باشند چون در غیر این صورت نمی توانند کار عالی را ارائه دهند.

علاوه بر این کودک به صورت غیرمستقیم می آموزد که وقتی قطعه ای با مشارکت گروه نواخته می شود بسیار زیباتر از قطعه ای است که توسط او به صورت مجزا نواخته می شود. این درس بزرگ او را بیشتر به جامعه و افراد پیرامونش انس و پیوند می دهد. برهمین اصل مهارت دوست یابی در کودک شکل گرفته و او را قادر به ایجاد ارتباطات اجتماعی مفید و سازنده می سازد.

 

– کنار گذاشتن تلویزیون و بازیهای کامپیوتری
یکی از کارکردهای مهم نواختن موسیقی برای کودکان سرگرم نگه داشتن آنهاست. نواختن یک ساز آن قدر فرزندتان را مشغول خود خواهدکرد که او کمتر به سراغ تماشای تلویزیون و بازیهای کامپیوتری خواهدرفت.

 

– ایجاد آرامش

تمرین موسیقی باعث ایجاد آرامش در کودک خواهدشد و اضطراب و استرس را از فرزندتان دور خواهدکرد. این کارکرد موسیقی در دوران تحصیلی فرزندتان کمک بزرگی به او خواهدکرد. فرزند شما در شب های امتحان و یا در مساقبات مختلف آرام تر با شرایط کنار خواهدآمد و به واسطه موسیقی از روحیه آرام تری برخوردار خواهدبود.

 

– نوزادان  و شیرخوارن و موسیقی
نوزادان قبل از اینکه قادر به درک کلمات باشند، ملودی یک آواز را کاملا درک می کنند. آنها سعی می کنند که آواها را تقلید کنند. استفاده از یک موزیک آرام خصوصا در هنگام خواب نوزادان می تواند باعث آرامش آنها شود. اگر قرار است برای نوزاد آوازی به شکل لالایی بخوانید سعی کنید آوازتان کوتاه و ساده و در عین حال نرم و کمی بلند باشد ن آن قدر که باعث برهم خوردن آرامش او شود. اگر او را به حمام می برید و یا در حال پوشاندن لباس به نوزاد هستید در حد یک و دو جمله شعری کوتاه در مورد حمام کردن و یا لباس پوشاندن برایش بخوانید و به این ترتیب موسیقی را در تمامی جنبه های زندگی فرزندتان دخیل کنید.

 

– درمان اختلالات روحی و روانی

موسیقی و بازی از مواردی هستند که در درمان بعضی از اختلالات روحی و روانی کودکان مؤثر است. موسیقی درمانی در کودکان باعث تغییردر خلق و خو می‌گردد و زمینه بهبود رفتارهای فردی، اجتماعی، اعتماد به نفس، درمان لکنت زبان و افزایش هوش آنان خواهد شد.

امروزه با همکاری پزشکان، روانشناسان کودک و مربیان موسیقی در درمان بیماری‌هایی همچون اوتیسم، بی‌قراری و بیش فعالی از موسیقی درمانی به عنوان یکی از راه‌های مؤثر برای درمان استفاده می‌شود. بر این اساس از موسیقی‌هایی که در مهد کودک‌ها اجرا یا پخش می‌شود برای نشان دادن و تحریک موفقیت، حس کامیابی و پیروزی در کودکان طراحی می‌شود.

 

چگونه علاقه مند کردن کودکان به موسیقی 

 

به جای اینکه تفریح معمول شما برای کودکان نشستن پای تلویزیون یا بازی با موبایل شما باشد، گوش کردن به موسیقی و ساز زدن را در کودک تشویق کنید.

 اما هیچ‌وقت سعی نکنید بچه‌ها را به زور و علی‌رغم علاقهٔ آنها مجبور به یادگیری یا نواختن یک ساز کنید، زیرا همان‌قدر که موسیقی تأثیر خوبی دارد، به همان میزان هم به زور یاد دادن موسیقی تأثیر بد خواهد داشت.

 برای آشنایی بچه‌ها به موسیقی و تبدیل شدن آن به بخشی از زندگی‌شان می‌توانید موارد زیر را امتحان کنید:

– قبل از خواب موسیقی پخش کنید: 

آهنگ‌های ویژه‌ای را به زمان قبل از خواب اختصاص دهید. لالایی‌ها برای این زمان عالی هستند یا خودتان می‌توانید موسیقی‌های آرام و ملایمی را انتخاب کنید. صدا و ضرب موسیقی را آرام نگه دارید و اتاق را کم‌نور کنید.

از روشن کردن دستگاه پخش موسیقی و ترک کردن اتاق خودداری کنید، زیرا اگر کودکتان بیدار شود و ببیند که موسیقی قطع شده، ممکن است گریه کند که شما بروید و دوباره موسیقی را روشن کنید. به جای آن، چند آهنگ برای کودکتان پخش کنید و سپس قبل از اینکه خوابش ببرد، آن را خاموش کنید و بعد اتاق را ترک کنید.

 

– برای کودکتان بخوانید: 

نگران این نباشید که صدایتان خوب نیست. کودکتان از شما انتقاد نخواهد کرد، اما قدردان تلاش و توجه شما خواهد بود و لازم نیست آهنگ‌های انتخابی به لالایی محدود باشد.

 در طول بازی‌ها هم برای کودکتان ترانه بخوانید.

 حتی یک بازی قایم‌باشک هم می‌تواند به یک تئاتر موزیکال تبدیل شود اگر آن را با ترانه‌ای همراه کنید. شکلک هم در بیاورید تا توجه کودک را کاملاً جذب کنید.

 اجازه دهید کودک هم موسیقی خودش را بسازد. کودکتان ممکن است از ضربه زدن و بازی کردن با یک درام، پیانو یا ساکسی‌فون لذت ببرد، اما در این سن خیلی درست بودن این کار را جدی نگیرید، زیرا بیشتر کودکان بین سن پنج تا هفت سالگی زیاد برای یادگیری درس موسیقی گرفتن آماده نیستند.

 

– اجازه دهید سلیقۀ شخصی شما راهنمایتان باشد: 

اگر شما موسیقی کلاسیک دوست دارید و به نظر می‌رسد کودکتان از آن لذت می‌برد، همان را دنبال کنید. آهنگ‌های مورد علاقۀ خودتان را پخش کنید یا برای تنوع آهنگ‌ها و هر چیزی که ملودی خوبی دارد کافی است،‌ هرچند برخی آهنگ‌های ملایم برای زمان خواب مناسب‌تر است و آهنگ‌های تند برای زمان بازی.

 

– بهتر است از موسیقی‌های راک یا رپ پرهیز کنید: 

پژوهش‌ها نشان می‌دهد که کودکان، موسیقی‌های آهنگین و خوشایند را ترجیح می‌دهند تا صداهای ناهمساز و خشن. وقتی پای موسیقی مناسب برای کودکتان در میان است، شاید بهتر باشد اگر معیارتان شاد بودن و سادگی باشد.

 

– از واکنش‌های کودکتان سرنخ بگیرید:

 اگر وقتی آهنگ خاصی را برایش پخش می‌کنید شروع به تکان خوردن می‌کند، به احتمال زیاد از آهنگی که برایش گذاشته‌اید لذت می‌برد. بهتر است رفتار او را دنبال کنید تا یک عشق و علاقهٔ همیشگی نسبت به موسیقی در او به وجود ‌آورید.

 

 

 

 

– فراموش نکنید که یک هدف معقولانه در گوش دادن به موسیقی هست که‌ ایجاد علاقه به موسیقی در فرزندتان است و نه خلق یک آهنگساز یا نوازندهٔ ماهر و گوش کردن به موسیقی بهتر است برای سرگرمی و قرار دادن کودکتان در معرض صداها و ریتم‌های جدید باشد.

– برای پیدا کردن معلم، والدین بایستی از والدین دیگر که کودکانشان درس موسیقی می‌گیرند و از موسیقیدان‌های محل اقامتشان، مثل معلم موسیقی مدرسه فرزندشان سؤال کنند. یک معلم مجرب بایستی مدرک موسیقی داشته باشد. عضویت در یک سازمان حرفه‌ای موسیقی محک دیگری بر معتبر بودن معلم است.

 

 

– اگر شما تصمیم دارید که فرزندتان نواختن یک ساز را یاد بگیرد، نیازی نیست که تا سن ۸-۷ سالگی صبر کنید و آنگاه او را به کلاس بفرستید، مغز کودکان همیشه آماده دریافت اطلاعات جدید است.

آن‌ها آمادگی یادگیری موسیقی از سنین کم را دارند و بسیاری از کودکان ۴ یا ۵ ساله، عاشق ساختن یک آهنگ و نواختن ساز‌های ساده هستند و شروع این کار در زمانی که آن‌ها سن چندانی ندارند، کمک می‌کند تا موسیقی به عضو جدانشدنی زندگی آن‌ها در تمام عمر تبدیل شود.

 

———————————————-

 

– آدرس کانال  تلگرام :   Drforoohar@

محتویات کانال تلگرام  شامل برنامه شیفتها و اطلاع رسانی درمورد آخرین تغییرات زمانی و مکانی آنها  و مطالب آموزنده ایست که در پاسخ به سوالات والدین محترم میباشد.

درصورت اشکال در ورود به کانال ، از نسخه اصلی تلگرام استفاده شود. 

 

– سایت و نرم افزار ZOOP  جهت پرسش و پاسخ :

← آدرس سایت: 

  https://getzoop.com/drfaryarforouhar

← دانلود نرم افزار ZOOP :

   Zoop

 

توجه فرمایید :

♦️ برای نصب نرم افزار Zoop میتوان از طریق نرم افزار play store یا بازار گوشی هم اقدام کرد.

♦️ فایل نصبی نرم افزار Zoop در این سایت ، بصورت زیپ میباشد و لازم هست بعد از دانلود ، آنرا از زیپ در اورده و بعد نصب کنید.

♦️ با توجه به این که پاسخ به سوالات احتمالا با تاخیر انجام میشود ، در مواردی که بیماری بنظر اورژانسی میباشد ، جهت پرسش و پاسخ ، زمان را از دست ندهید و بیمار را جهت ویزیت نزد پزشک ببرید.

 

– آدرس ایمیل: 

 Drforoohar@yahoo.com 

والدین گرامی میتوانند از طریق ایمیل با پزشک در ارتباط باشند و در فرصت مناسب پاسخ ایشان داده خواهد شد. طبیعتا پرسشهایی که  نیازمند اخذ شرح حال  یا معاینه حضوری توسط پزشک میباشند ، برای جلوگیری از تشخیص و درمان اشتباه ، قابل پاسخگویی نخواهند بود .