شیشه شیر و نکات مهمی درمورد آن

 

شیشه شیر در دو اندازه قرار می گیرد

 

بطری های کوچک تر (حدود۱۲۰سی سی)، برای نوزادانی که تازه شروع به شیر خوردن کرده اند و شیشه های بزرگتر (حدود ۲۴۰سی سی) برای نوزادان بزرگتر که تغذیه شیر آن ها بیشتر است.

شما می توانید هر دو را تهیه کرده و یا فقط از یک نمونه استفاده کنید. شیشه شیر های بزرگ برای نوزادان زیر سه ماه به علت وزن بیشتر و بزرگ تر بودن ، زیاد مناسب نیست. 

 شیشه شیر دارای دو جنس شیشه ای و پلاستیکی است. برخی شیشه های پلاستیکی و برخی هم شیشه ای را برای کودک خود ترجیح می دهند. شیشه شیر های شیشه ای، تقریبا مقاوم تر بوده و بر اثر استفاده مداوم، زود کدر نمی شوند. اما در عین حال سنگین تر و گران قیمت تر هستند. این نکته نیز مهم است که این شیشه شیرها می توانند به زمین افتاده و به راحتی شکسته شوند. 

 

انواع سرشیشه‌

 

سرشیشۀ کلاسیک قدیمی: خروج شیر از این نوع سرشیشه‌ها به نیروی مکش دهان نوزاد نیاز ندارد و راحت‌تر از مکیدن سینۀ مادر است و به همین دلیل می‌تواند باعث ایجاد اختلال در رشد فک و کام نوزادان شود.

سرشیشۀ ضدنفخ: این نوع سرشیشه‌ها سوراخ‌هایی در لبه‌‌های خود دارد که میزان ورود هوا و جریان شیر را کنترل می‌کند و معمولاً نمی‌گذارد کودک هنگام مکیدن، هوای زیادی را ببلعد و دچار نفخ شود.

سرشیشۀ ارتودنسی: سرشیشه‌های ارتودنسی طوری طراحی شده است که با کام و لثۀ فرزند شما سازگار باشد و دارای یک حباب تخت در یک طرف است که با زبان کودک تماس پیدا می‌کند.

سرشیشه به شکل سینۀ مادر: سرشیشه‌های به شکل سینۀ مادر، شکل طبیعی‌تری دارد و این اجازه را می‌دهد که رشد کام و فک کودک روند طبیعی خودش را داشته باشد. این سرشیشه‌ها اندازه‌های مختلفی دارد و لازم است با توجه به سن نوزاد انتخاب شود.

سرشیشۀ مخصوص نوزادان با شکاف کام: یکی از انواع سرشیشه‌، نوع مخصوصی است که می‌تواند برای شیر خوردن نوزادانی با شکاف کام مناسب باشد. این سرشیشه از جنس سیلیکونی نرم است که کمی از حد معمول بلندتر است و سوراخ آن به شکلی است که بتوان با توجه به توان نوزاد، جریان شیر را کنترل کرد.

 

شست و شوی شیشه شیر 

 

سالانه هزاران نوزاد به دلیل شست و شوی نادرست بطری های شیر توسط والدین به عفونت های گوناگون مبتلا می شوند. روش صحیح شستشو، استریل کردن و نگهداری شیشه شیر نوزادان اهمیت زیادی در سلامت کودکان دارد.

 

انواع روشهای شستن شیشه شیر

 

جوشاندن

 

رایج ترین روش برای ضدعفونی کردن شیشه شیر نوزادان است. والدین با رعایت نکات زیر می توانند علاوه بر شست و شو و ضد عفونی شیشه های شیر از ابتلاء نوزادان به عفونت جلوگیری کنند.

 یک قابلمه آب را به جوش آورید، سپس قطعات بطری را اضافه کنید، درب آن را بگذارید و حداقل به مدت ۱۰ دقیقه در آب جوش بجوشانید.

این روش برای شیشه های طلقی مناسب نیست.

مراقب باشید بخشی از شیشه شیر که به قسمت پایین ظرف آب جوش چسبیده و حرارت مستقیم می بیند، با دریافت گرما آسیب نبیند.

قطعات را در استند خشک کردن بطری ( که به طور گسترده ای در فروشگاه های عرضۀ لوازم نوزاد، در طرح های زیبا به فروش می رسند) قرار دهید. اطمینان حاصل کنید که بطری ها برای خشک شدن در محلی با تهویه ی خوب قرار گرفته اند، تا مطمئن شوید که به طور کامل خشک می شوند.

همیشه زمانی که از مایعات داغ و یا جوش استفاده می کنید آگاه باشید، به خصوص اگر کودکان در خانه هستند. 

هرگز آن ها را بدون نظارت و یا در دسترس کودکان رها نکنید، تا حوادث یا جراحات را دور کنند. 

 

 

شستن در داخل سینک ظرفشویی

 

اطمینان حاصل کنید که موارد زیر را در دسترس دارید:

یک شیشه شور:

 که به شما در شستن ته و دیواره های شیشه ها کمک کند و یک پستانک شور که در شستن پستانک پلاستیکی که مستعد جمع کردن باکتری ها هستند، به شما کمک می کند.

مایع ظرفشویی مخصوص:

 که برای شیشه های نوزاد طراحی شده است.

این مایع بسیار ملایم و غیر سمی است و باقی مانده های صابونی را بر روی شیشه ها باقی نمی گذارد.

۱- سینک ظرفشویی را شسته و آن را با آب داغ و مایع ظرفشویی پر کنید. قبل از اینکه شیشه های خود را بشویید، در ابتدا سینکی را که می خواهید مورد استفاده قرار دهید، بشویید تا هر نوع باکتری یا مادۀ شیمیایی احتمالی را از آن پاک کنید.

۲- یک پد اسفنجی یا پشمی برای شستن کف ، دیواره ها و چاه سینک، با استفاده از آب داغ بکار ببرید.

به محض اینکه سینک ظرفشویی تمیز و شسته شد، آن را با آب داغ (به قدری داغ باشد که بتوانید دست خود را به راحتی در آن فرو ببرید) و مایع ظرفشویی پر کنید.

۳- بطری را باز کرده و هر بخش را جداگانه بشویید. هنگام تمیز کردن شیشه شیر کودک، لازم است که آنها را از هم جدا کرده و هر بخش شامل: بطری، حلقه و پستانک را بطور جداگانه بشویید.

این مساله دارای اهمیت است، چرا که مقدار زیادی از شیر قدیمی می تواند بین حلقه و پستانک جمع شده و باعث رشد باکتری ها شود.

همۀ قسمت های شیشه شیر را درون آب داغ و مایع ظرفشویی قرار داده و بطور جداگانه شستشو کنید.

 ۴- از شیشه شور برای شستن شیشه ها و از پستانک شور برای شستن حلقه و پستانک استفاده کنید.

 

ماشین ظرفشویی

 

روش دیگر این است که بطری ها را در ماشین ظرفشویی بشویید. اگر شیشه های شما دارای برچسب “قابل شستشو در ماشین ظرفشویی” هستند، آنها را در ماشین ظرفشویی بشویید.

شیشه ها را بصورت وارونه در قفسۀ بالایی ماشین ظرفشویی و به دور از عناصر گرم  قرار دهید.

 اجازه دهید که بطری به طور کامل خشک شود. پس از شستشو، قطعات بطری را بطور کامل در آب گرم بشویید تا هرگونه حباب یا صابون باقیمانده را از آن بزدایید.

قطعات را در استند خشک کردن بطری ( که به طور گسترده ای در فروشگاه های عرضۀ لوازم نوزاد، در طرح های زیبا به فروش می رسند) قرار دهید. اطمینان حاصل کنید که بطری ها برای خشک شدن در محلی با تهویه ی خوب قرار گرفته اند، تا مطمئن شوید که به طور کامل خشک می شوند.

 

استفاده از مایکروویو

 

  به صورت بهداشتی برای انجام یک فرآیند استریل کردن مناسب نیستند.

اگر شما از دستگاه ضدعفونی کننده بخار مایکروویو و یا مایکروویو استاندارد استفاده می کنید, مطمئن شوید که تمام تجهیزات تغذیه قبل از شروع فرآیند استریل کردن کاملاً تمیز شده است.

همچنین باید مطمئن شوید که درون ماکروویو شما عاری از هر نوع باقیمانده غذایی است.

هنگامی که از یک ماکروویو استفاده می کنید، یک کاسه را با آب پر کنید به طوری که بطری شیر، سر شیشه ها، حلقه ها، کلاه و دیگر لوازم جانبی در آن غوطه ور شوند.کاسه را در حدود چهار دقیقه درون مایکروویو قرار دهید.

آب باقیمانده را تخلیه کنید و اجازه دهید که تجهیزات خشک شوند ، هم چنین شما می توانید منتظر موارد تغذیه مناسب برای بازگشت به دمای نرمال باشید تا بتوانید با دستان خالی اما تمیز خود آن ها را کنترل کنید.

 

شستن شیشه شیر در مسافرت

 

 مجهز باشید. بهترین راه برای شستن شیشه ها در مسافرت این است که مجهز باشید.

همیشه یک بطری کوچک از مایع ظرفشویی و یک شیشه شور در یک کیسۀ پلاستیکی بدون منفذ به همراه داشته باشید.

اگر از آستر یک بار مصرف بطری استفاده می کنید، فقط نیاز به یک بطری خواهید داشت. آستر را پس از هر بار تغذیه تعویض کنید، در این صورت فقط در انتهای شب نیاز به شستن شیشه خواهید داشت.

اگر در جایی که اقامت دارید، مایکروویو وجود دارد، یک دستگاه ضدعفونی کننده با مایکروویو قابل حمل به همراه داشته باشید.

 شیشه ها را در سینک ظرفشویی هتل بشویید. اگر آماده هستید و مایع ظرفشویی و شیشه شور را به همراه دارید، می توانید در هر سینک ظرفشویی در دسترسی، شیشه ها را بشویید. فقط برای اطمینان، در ابتدا سینک را بشویید تا از هر آلودگی پاک شود. هنگامی که بطری را شستید، تمام قطعات آن را در یک حولۀ تمیز خشک کنید.

استریل کردن با استفاده از یک کتری برقی مسافرتی . اگر از سینکی که دارای آب ناسالم برای نوشیدن است استفاده می کنید، ممکن است نیاز به استریل کردن شیشه ها هنگام سفر داشته باشید.

همانطور که در بالا ذکر شد، ساده ترین کار استفاده از یک دستگاه ضدعفونی کنندۀ ماکروویو قابل حمل است اما اگر به ماکروویو دسترسی ندارید، می توانید با استفاده از یک کتری برقی مسافرتی و یک جفت انبرک کوچک بطری، این کار را انجام دهید.

نگران نباشید، کتری برقی را از آب پر کنید، درب آن را بگذارید و اجازه دهید آب آن به جوش آید.

آب جوش را به همراه قطعات شسته شده در سینک بریزید.

از انبرک ها برای برداشتن قطعات از سینک استفاده کرده و قطعات را روی یک حولۀ تمیز قرار دهید تا خشک شوند.

 

استفاده از نور UV در مسافرت :

نور UV می تواند بیشتر میکرو ارگانیسم هایی که از باکتری ها و ویروس ها تا جمعیت ها شکل می گیرند را بکشد. اگر چه این روش نمی تواند شیشع شیر کودک شما را خراب کند، اما یک ابزار قابل حمل و سبک است که می تواند در هنگام سفر به شما کمک کند.

 

شیشه شیر را تا چه زمانی میتوان استفاده کرد

 

باید شیشه شیر پلاستیکی و سیلیکونی را هر ماه دور بیاندازید و یک شیشه نو تهیه کنید.

زیرا به مرور زمان بر اثر حرارت هنگام جوشاندن شیشه و سر شیشه آسیب می بینند و باکتری ها و میکروب های بسیاری را جذب خود می کنند.

 

نیازی نیست که بطری های شیر را پس از هر بار استفاده استریلیزه کنید. اگر چه والدین زمانی توصیه می شدند که بطری های شیر را پس از هربار استفاده استریلیزه کنند، اما این مساله آنقدر ها هم ضروری نیست.

 

ولی اگر نوزاد شما تولد زودرس داشته است، کم تر از ۳ ماه سن دارد و یا ایمنی بدنش به خاطر مسائل بهداشتی و سلامتی مثل شیمی درمانی پایین است، استریل کردن روزانه برای اطمینان از سلامتی اش مهم تر است.

 

نکات مهم درمورد شیشه شیر 

 

  • شما می توانید لوازم مخصوص تغذیه کودک را دریخچال نگهداری کنید 

 

  • اگر از شیشه شیر پلاستیکی (شیشه شیر طلقی) استفاده می کنید:

اطمینان حاصل کنید که بدون (BPA) (bisphenol A – بیسفنول آ) باشند، که یک مادۀ مقلد استروژن است که در سال ۲۰۱۲ توسط سازمان FDA ممنوع شد.

 

  • برای پاکیزه کردن سوراخ سرشیشه از سنجاق کمک بگیرید.

 

  • بطری هایی که برای مدت زمان طولانی مرطوب باقی می مانند می توانند کپک یا قارچ را در خود پرورش دهند.

 

  • اگر از یک شیشه شیر قدیمی استفاده می کنید که از کسی دیگری قرض گرفته شده باشد، استریل کردن برای برطرف کردن هر گونه عارضه بیماری زا اجباری است

 

  • قبل از اینکه با شیشه شیر، کودک خود را تغذیه کنید، دستهای خود را بشویید.

 

  • اگر قرار است بیش از یک یا دو ساعت بیرون از خانه باشید. مقداری شیر آماده کنید و در یخچال بگذارید تا سرد شود. بطری‌های سرد شده را همراه با چند کیسه یخ در سبد پیکنیک عایق حرارت بگذارید. شیر را با این کار تا هشت ساعت می‌توانید نگهداری کنید. یک فلاسک پر از آب داغ نیز بردارید تا شیشه شیر کودک را در زمان لازم در آن بگذارید تا گرم شود. هرگز شیر گرم را با فلاسک نبرید، چون میکروب‌ها در آن رشد می‌کنند؛ و ممکن است بیماری دستگاه گوارش کودک را در پی داشته باشند.

 

  • مانده شیر بطری را دور بریزید و آن را برای وعده دیگر نگه ندارید. چون بزاق کودک آن را آلوده کرده است.

 

  • اگر شیر را برای کودک گرم کردید و او نخورد، حتی اگر اصلا کودک آن را لمس نکرده بود نیز آن را نگه ندارید، چون گرم کردن شیر به رشد میکروب‌ها کمک می‌کند.

 

  • بطری شیر آماده را درون یخچال بگذارید و نه در درب آن، چون سرد کنندگی در بخش درب کمتر است. شیر آماده شده را بیش از ۲۴ ساعت در یخچال نگه ندارید.

 

  • بطری‌ها را تا زمانی که به آن‌ها احتیاج پیدا کنید در محلول استریل کننده نگه دارید (تا ۲۴ ساعت موثر است). در این صورت میکروب‌های موجود در هوا نمی‌توانند آن‌ها را آلوده کنند. پس از حداقل زمان استریل سازی، سر شیشه‌ها را از محلول خارج کنید.

 

  • روی کاغذ خشک کن بگذارید تا آبشان کشیده شود و سپس در یک ظرف استریل نگهداری کنید.

 

  • وسایل استریل شده را روی آبچکان آشپزخانه یا با پارچه خشک نکنید. آن‌ها را روی کاغذ خشک کن بگذارید تا آبشان برود.

 

  • پیش از دست زدن به وسایل استریل شده کودک دستهایتان را بشویید.

 

  • با توجه به توصیۀ آکادمی اطفال آمریکا، تا زمانیکه آب آشامیدنی سالم وجود داشته باشد، شستن بطری ها با آب داغ و شوینده مناسب، آنها را به طور موثر پاک خواهد کرد.

  • لازم است که شیشه های نو را قبل از اولین استفاده، و شیشه هایی را که پس از هر بار استفاده با آب چاه شستشو شده اند را نیز استریلیزه کنید.

 

———————————————-

 

– آدرس کانال  تلگرام :   Drforoohar@

محتویات کانال تلگرام  شامل برنامه شیفتها و اطلاع رسانی درمورد آخرین تغییرات زمانی و مکانی آنها  و مطالب آموزنده ایست که در پاسخ به سوالات والدین محترم میباشد.

درصورت اشکال در ورود به کانال ، از نسخه اصلی تلگرام استفاده شود. 

 

– سایت و نرم افزار ZOOP  جهت پرسش و پاسخ :

← آدرس سایت: 

  https://getzoop.com/drfaryarforouhar

← دانلود نرم افزار ZOOP :

   Zoop

 

توجه فرمایید :

♦️ برای نصب نرم افزار Zoop میتوان از طریق نرم افزار play store یا بازار گوشی هم اقدام کرد.

♦️ فایل نصبی نرم افزار Zoop در این سایت ، بصورت زیپ میباشد و لازم هست بعد از دانلود ، آنرا از زیپ در اورده و بعد نصب کنید.

♦️ با توجه به این که پاسخ به سوالات احتمالا با تاخیر انجام میشود ، در مواردی که بیماری بنظر اورژانسی میباشد ، جهت پرسش و پاسخ ، زمان را از دست ندهید و بیمار را جهت ویزیت نزد پزشک ببرید.

 

– آدرس ایمیل: 

 Drforoohar@yahoo.com 

والدین گرامی میتوانند از طریق ایمیل با پزشک در ارتباط باشند و در فرصت مناسب پاسخ ایشان داده خواهد شد. طبیعتا پرسشهایی که  نیازمند اخذ شرح حال  یا معاینه حضوری توسط پزشک میباشند ، برای جلوگیری از تشخیص و درمان اشتباه ، قابل پاسخگویی نخواهند بود .