مواد غذایی آهن دار

 

 

 

 

هر فرد روزانه به چه مقدار آهن نیاز دارد؟

 

مردان:

یک تا سه سال= ۷ میلی گرم

۴ تا ۸ سال =۱۰ میلی گرم

۹ تا ۱۳ سال =۸ میلی گرم

۱۴تا ۱۸سال=۱۱ میلی گرم

۱۹سال به بالا= ۸ میلی گرم

 

نیاز روزانه آقایان به آهن خون

زنان:

یک تا سه سال= ۷ میلی گرم

۴ تا ۸ سال =۱۰ میلی گرم

۹ تا ۱۳ سال= ۸ میلی گرم

۱۴ تا ۱۸ سال =۱۵ میلی گرم

۱۹ تا ۵۰ سال= ۸ میلی گرم

و زنان باردار= ۲۷ میلی گرم

 

 

– اولویت در پیشگیری از کمخونی فقر آهن در کودکان ، دادن  مکملهای آهن دار میباشد که تا دو سالگی باید ادامه داشته باشد.

 

– اولویت در درمان کمخونی فقر آهن در کودکان ، دادن  مکملهای آهن دار تحت نظر پزشک تا مدتی که ایشان تایید میکنند میباشد .

 

– جذب آهن مواد غذایی گوشتی در بدن ۳۰ درصد و مواد غذایی غیر گوشتی ( سبزیجات،میوه ها ، آجیل غلات و …) حداکثر ۱۵ درصد میباشد.

 

 

 

مواد غذایی آهن دار

 

 

۱- آجیل ها

آجیل، سرشار از آهن، پروتئین ها، چربی های سالم و اسیدهای چرب و امگا ۳ ضروری برای بدن کودکان هستند. یک رژیم غذایی حاوی انواع گوناگون آجیل، مثل پسته، بادام زمینی، گردو، بادام، و غیره، یک روش مطلوب برای تأمین مواد مغذی موردنیاز بچه ها است. بدین ترتیب، پزشکان سفارش میکنند که اضافه کردن

آجیل بطور روزانه به رژیم غذای کودک، آهن موردنیاز بدن آنها را بصورت کامل تأمین میکند .

 

۲- تخم مرغ

تخم مرغ مملو از تمام مواد مغذی لازم و همچنین منابع غنی از آهن برای بچه ها است. 

 

۳ – گوشت قرمز

گوشت قرمز یک منبع غنی از آهن است، آهن موجود در گوشت قرمز به آسانی به وسیله خون جذب شده و توزیع بیشتری در بدن  دارد.

گوشت بره، گوشت گاو و غیره، دارای سطح بسیار بالایی از آهن هستند و از این جهت ، باید در رژیم غذای بچه ها گنجانده شوند.

 

۴- انار

میوه انار منبع غنی از مواد معدنی بوده و همچنین دارای ویتامین سی است که در جذب آهن به بدن کمک زیادی خواهد کرد. بچه ها هم که اکثرا این میوه را دوست دارند .

 

۵- کلم بروکلی 

علاوه بر این که، کلم بروکلی مملو از آنتی اکسیدان های الزامی، الیاف، ویتامین ها و ماده های معدنی ضروری برای بدن کودکان است، این سبزی مفید، یک منبع غنی از آهن هم میباشد . استفاده کلم بروکلی در حفظ جریان خون مطلوب و تأمین سطح اکسیژن لازم در بدن موثر است، همچنین استفاده از آن به رشد سالم مغز و عملکرد مطلوب آن در بچه ها کمک میکند . نتایج تحقیقات نشان می دهد مصرف نیم کاسه کلم بروکلی در روز آهن مورد نیاز در رژیم غذای کودک شما را تأمین خواهد کرد.

 

۶ – میوه ها و دانه های خشک

میوه ها و دانه های خشکیده یک منبع غذایی بسیار مقوی بوده و همچنین بسیاری از بچه ها میل و علاقه ی فراوانی به میوه ها و دانه های خشک شده دارند و از خوردن آنها در هر سنی لذت می برند.

میوه ها و دانه هایی مثل زردآلو، دانه کدو تنبل، آلو، و غیره بصورت خشکیده منابع غنی از آهن برای بچه ها هستند. استفاده روزانه نصف فنجان از میوه های خشکیده یا دانه ها، سالم بودن رژیم غذای کودک شما را ضمانت خواهد کرد.

 

۷- غلات 

 غلاتی مثل جو دو سر، جو، گندم، و غیره برای رشد تمامی اعضای بدن و عملکرد مطلوب بدن کودک شما مهم هستند. غلات غنی شده با دوز معمولی، آهن موردنیاز بدن بچه شما را برای اطمینان از جریان مناسب خون، رشد مغز و پیش‌گیری از کم خونی ارائه خواهد داد. 

 

۸– سبزیجات دارای برگ های سبز 

سبزیجات دارای برگ های سبز یکی از مغذی ترین ماده های غذایی در رژیم غذای بچه، به خصوص برای گیاه خواران است. این سبزیجات دارای تمام ویتامین های لازم، کلسیم، مواد معدنی، فیبر بوده و یک منبع بی نیاز از آهن هم هستند. اسفناج و کلم پیچ قطعاً باید در رژیم غذای کودک گنجانده شود. به سفارش متخصصان تغذیه، مصرف یک فنجان سبزیجات برگ سبز در روز میتواند تمام آهن مایحتاج بچه شما را تأمین کند.

آویشن: این گیاه معطر حاوی آهن است. اضافه کردن این گیاه معطر به غذا، می‌تواند آهن مورد نیاز بدن مادر و کودک را تامین کند. هر ده گرم آن حاوی ۱۲ میلی‌گرم آهن است. اضافه کردن آن به سالاد، ماست، غذا و… از راه‌های مصرف آن است.

جعفری: هر صد گرم از این گیاه، حاوی ۸‌/‌۳ میلی‌گرم آهن است. مصرف آن بسیار راحت است. کافی است به سبزی خوردن، سوپ، سالاد، ماست و… کمی جعفری اضافه کنید. به این ترتیب هم غذا معطر می‌شود و هم این‌که بخشی از آهن مورد نیاز بدن خود و کودکتان را تامین کرده‌اید.

 

۹– آب آلو

آب آلو( سیاه یا بخارا) یکی از انواع آبمیوه های مملو از آهن است. آب آلو در هر فنجان حاوی ۳ میلی گرم آهن است. همچنین آب آلو برای علاج یبوست بسیار موثر است و به بچه نوپای شما کمک میکند که نیاز روزانۀ خویش به آهن را از طریق مصرف آن دریافت کند.

 

۱۰– حبوبات

حبوبات به همان میزان غلات در برطرف کردن نیازهای روزانه بدن کودک شما به آهن موثر است.

لوبیا قرمز، لوبیا، لوبیا سیاه و سفید، سویا، نخود، و غیره باید در رژیم غذایی روزانه بچه ها قرار داده شوند. مصرف یک فنجان از حبوبات در هرروز ، ۴ میلی گرم از آهن مورد نیاز برای بدن کودک شما را آماده خواهد کرد.

 

۱۱- ماهی

ماهی غنی از آهن و اسیدهای چرب امگا ۳ است. اسیدهای چرب امگا ۳ به جلوگیری از لخته شدن خون، در نتیجه، سکته مغزی و ترویج جریان خون در بدن بطور مرتب کمک میکند . ماهی هایی مثل سالمون، ماهی روغنی کوچک، ماهی قزل آلا، و غیره دارای ارزش غذایی بسیاری بوده و از منابع عظیم آهن هستند. شما میتوانید در رژیم غذای کودک خویش ۲ وعده ماهی در هر هفته قرار دهید تا نیازهای بدن او به آهن و دیگر مواد مغذی را تأمین کنند.

 

۱۲- شیر مادر، نخستین منبع دریافت آهن

مصرف مکمل آهن اصلی‌ترین منبع دریافت آهن در کودکان و نوزادان است، اما منبع غذایی دیگری هم حاوی این ترکیب مهم است.

این منبع مهم، شیر مادر است. پس از سن شش ماهگی و شروع مصرف غذاهای کمکی در کودکان، مصرف انواع میوه و سبزی تازه مانند اسفناج، عدس، گوشت قرمز و.. می‌تواند پاسخگوی نیاز کودک به آهن باشد.

البته این نکته‌ را هم نباید فراموش کنیم که شیر مادر در صورتی می‌تواند نیاز نوزاد به آهن را برآورده کند که مادر به ‌اندازه کافی آهن دریافت کرده و آن را از طریق شیر به کودک منتقل کند.

 

۱۳-  شکلات تلخ

 یکی دیگر از منابع حاوی آهن، شکلات تلخ یا سیاه است. دلیل آن نیز کاکائوی موجود در این خوراکی است. البته اگر احساس کردید کودکتان با خوردن این نوع شکلات دچار تپش قلب شده است، خوردن آن را متوقف کنید. کافئین موجود در آن ممکن است باعث تپش قلب شود.

منبعی عالی از مس، فیبر و آنتی اکسیدان هستند.

در هر سی گرم شکلات تلخ، بیش از دو میلی گرم، آهن وجود دارد. در واقع شکلات، هرچه تلخ تر و تیره تر باشد، مقدار آهن آن بیشتر است. اگر کودک تان شکلات تلخ دوست ندارد، با شکلات های حاوی شیر شروع کنید و به تدریج، شکلات را به سمت تلخ شدن، پیش ببرید.

 

۱۴- کینوا

 اگر چه آهن در کوینولا آهن غیر هم است که کمتر به آسانی جذب می شود، آن را یکی از غنی ترین منابع آهن غیر هم است.  می توان تغذیه با کوینولا را از سن ۸ ماهگی آغاز کرد.

پخته آن شامل دو میلی گرم آهن در صد گرم میباشد.

می توان یک گسترده ای را  انواع دستور العمل استفاده از این دانه مانند غلات، پلو، و حتی همبرگر. 

 

۱۵- چغندر

چغندر یک سبزی خوشمزه است که یکی از بهترین آهن غذاهای غنی برای نوزادان است.این شامل حدود ۱٫۱ میلی گرم آهن در هر فنجان. می توان آن را به راحتی پخته شده و پوره شده برای تغذیه کودک خود را. شما می توانید شروع به دادن پوره چغندر به کودک شما از سن ۶-۸ ماه می باشد.

فقط مطمئن شوید که شما را خاموش پوست از سبزیجات قبل از شما آن پوره. پوست چغندر است به راحتی قابل هضم نیست و می تواند برخی از مشکلات. بهتر این است که پوره سبزیجات ریشه دارد و آن را از طریق یک صافی درشت مطمئن شوید که تمام قطعات از پوست برداشته می شود.

 

۱۱– سویا
صد گرم سویا پخته حاوی پنج میلی گرم آهن است.

 

۱۲- پوست سیب زمینی

بهترست سیب زمینی با پوست میل شود.

چهار عدد پوست سیب زمینی حدود پنج میلی گرم آهن دارد

 

۱۳- قارچ

در هر فنجان قارچ، حدود نیم میلی گرم آهن وجود دارد، پس بهتر است این گیاه مفید را در ترکیب با غذاهای دیگر به کودک تان بدهید. فیبر موجود در قارچ، کودکان را سیر کرده و آنتی اکسیدان های آن، سلامتی کودک را افزایش می دهد. قارچ را می توانید به صورت پیتزای قارچ برای کودک تان فراهم کنید. 

 

توصیه های تغذیه ای برای درمان  کم خونی و فقر آهن

 

– استفاده از غذاهایی که غنی از آهن میباشند.

– استفاده از منابع غذایی دارای ویتامین در هر وعده غذایی، جهت جذب بهتر آهن ( مانند پرتقال، گریپ فروت، کوجه فرنگی، کلم، توت فرنگی، فلفل سبزو لیمو ترش)

– خودداری از مصرف چای و قهوه همراه یا بلافاصله پس از غذا

– از بین بردن مشکلات گوارشی و یبوست

– استفاده قطره آهن همزمان با آغاز تغذیه تکمیلی تا پایان ۲ سالگی در کودکان

———————————————-

 

– آدرس کانال  تلگرام :   Drforoohar@

محتویات کانال تلگرام  شامل برنامه شیفتها و اطلاع رسانی درمورد آخرین تغییرات زمانی و مکانی آنها  و مطالب آموزنده ایست که در پاسخ به سوالات والدین محترم میباشد.

درصورت اشکال در ورود به کانال ، از نسخه اصلی تلگرام استفاده شود. 

 

– سایت و نرم افزار ZOOP  جهت پرسش و پاسخ :

← آدرس سایت: 

  https://getzoop.com/drfaryarforouhar

← دانلود نرم افزار ZOOP :

   Zoop

 

توجه فرمایید :

♦️ برای نصب نرم افزار Zoop میتوان از طریق نرم افزار play store یا بازار گوشی هم اقدام کرد.

♦️ فایل نصبی نرم افزار Zoop در این سایت ، بصورت زیپ میباشد و لازم هست بعد از دانلود ، آنرا از زیپ در اورده و بعد نصب کنید.

♦️ با توجه به این که پاسخ به سوالات احتمالا با تاخیر انجام میشود ، در مواردی که بیماری بنظر اورژانسی میباشد ، جهت پرسش و پاسخ ، زمان را از دست ندهید و بیمار را جهت ویزیت نزد پزشک ببرید.

 

– آدرس ایمیل: 

 Drforoohar@yahoo.com 

والدین گرامی میتوانند از طریق ایمیل با پزشک در ارتباط باشند و در فرصت مناسب پاسخ ایشان داده خواهد شد. طبیعتا پرسشهایی که  نیازمند اخذ شرح حال  یا معاینه حضوری توسط پزشک میباشند ، برای جلوگیری از تشخیص و درمان اشتباه ، قابل پاسخگویی نخواهند بود .