بیماری آنفلوآنزا چیست؟

 

 

 

آنفلوآنزا یک بیماری ویروسی است که دستگاه‌ تنفسی ‌را درگیـر می‌کند و شدیدا مسری است.

 

اغلب بیماران مبتلا به آنفلوانزا ، بدون عارضه  و بدون نیاز به مراقبت پزشکی یا مداخله ویژه بهبود می‎یابند.

 

اما در برخی موارد این بیماری منجر به مشکلات جدی­‌تر می­‌شود و می­‌تواندعفونت­‌های باکتریایی ایجاد کند.

آنفلوانزا می­‌تواند منجر به همه­‌گیری­‌های خطرناک یا حتی مرگ و میر در گروه­‌های پرخطر شود.

 

علایم آنفلوانزا  

 

تب بالا ، گلودرد ، سردرد، دردهای عضلانی از جمله کمردرد و کوفتگی بدن ، خستگی، سرفه ،خشونت صدا، بی اشتهایی و تهوع و دل درد

 

عوارض آنفلوانزا 

 

سینه پهلو یا عفونت ریه (پنومونی) ، سینوزیت، عفونت گوش ، التهاب مجاری هوائی (برونشیت) و التهاب بافت میانی مغز (آنسفالیت) 

 

راه‎های انتقال بیماری آنفلوانزا

 

مستقیم و غیرمستقم:

 

در راه مستقیم، قطرات ریز ترشحات تنفسی حین عطسه، سرفه یا حرف زدن از راه بینی و گلوی فرد آلوده در هوا پراکنده می‎شود. 

 

راه غیر مستقیم، تماس دست با سطوح و اشیای آلوده به ویروس و سپس تماس دست‎آلوده با چشم، دهان یا بینی است. ویروس آنفلوانزا می‎تواند ساعت‎ها زنده بماند. از جمله روی دست‎ها ۸ ساعت و روی سطوح صاف مانند پلاستیک و سطوح فلزی تا ۲۴ ساعت قابل انتقال است.

 

 

افرادی که احتمال عوارض در آنها زیاد است 

 

سن زیر ۵ سال

 

سن بالای ۶۵ سال

 

زن باردار

 

افراد با بیماری همراه:

قلبی ، آسم ، مشکل کلیوی یا کبدی مزمن ، دیابت ، بیماران با مشکل مغزی مثل CP ( فلج مغزی)

 

دیستروفی عضلانی

 

اختلالات خونی

 

بیماران با نقص ایمنی 

 

بیماران تحت شیمی درمانی

 

 

 

علائمی که نیاز به ویزیت پزشک دارد

 

– گوش درد 

 

– سردرد که رو به بهبودی نیست

 

– گلودرد که رو به بهبودی نیست

 

– تنفس های تند :

افراد بالغ : بالای ۲۴تا در یک دقیقه

 کودک ۶ تا ۱۲سال : بالای ۲۲ تا در یک دقیقه

کودک ۳ تا ۶ سال : بالای ۲۵ تا در یک دقیقه

کودک۱ تا ۳ سال : بالای۳۰ تا در یک دقیقه

شیرخوار۶ ماه تا۱سال : بالای ۴۰ تا در یک دقیقه

شیرخوار۳ تا ۶ ماه  : بالای ۴۵ تا در یک دقیقه

شیرخوار زیر۳ماه  : بالای۶۰ تا در یک دقیقه

 

– سرفه های شدید

 

– علائم کم آبی :

شامل سرگیجه، گیجی و خواب آلودگی ، ادرار کردن کم ، عدم توانایی خوردن مایعات به مدت چند ساعت

 

– علایم گوارشی:

دل دردهای شدید ، اسهال شدید ، تهوع و استفراغهای مکرر

 

– اختلال هوشیاری مثل گیجی شدید

 

 – بی قراری شدید

 

 – تشنج

 

 – اختلال تعادل در راه رفتن

 

– لنگش پا

 

– تبهای بالای ۳۸.۵ که رو به بهبودی نیست

 

 

 

درمان آنفلوانزا در خانه 

 

۱ – تغذیه فرد بیمار:

 

معمولاً اشتها به‌ هنگام‌ آنفلوانزا کم‌ می‌شود . این سیر طبیعیست که بیماران شاید در ابتدا فقط‌ اشتها به‌ مایعات‌ داشته‌ باشند، سپس‌ پس‌ از مدتی‌ به‌ وعده‌های‌ غذایی‌ کوچک‌ و ساده علاقه پیدا میکنند.

 

خوردن غذاهای کم حجم و سبک :

 

هنگامی که آنفولانزا به اوج خود می‌رسد، معمولاً فرد اشتهای خود را از دست می‌دهد. اما زمانی که اشتها کمی بهتر می‌شود و فرد آمادگی جایگزین کردن غذاهای جامد را با غذاهای آبکی و مایعات پیدا می‌کند، بهتر است بیشتر از غذاهای نشاسته‌ای و کم مزه استفاده شود. 

 

این قبیل غذاها عبارتند از:

موز

پنیر 

برنج

نان‌ سوخاری

سیب زمینی پخته

 

مصرف مایعات فراوان :

 

مایعات گرم  مثل چای کم رنگ ، شیر گرم ، دمنوشهای گرم.

نوشیدن‌ مایعاتی مثل‌ آب‌ میوه‌ تازه مانند آب هویج ، آب سیب ،آب لیموشیرین ، آب پرتقال (آب میوه را به نسبت ۵۰% با آب رقیق شود) ، چای‌ و نوشیدنی‌های‌ غیر گازدار ، سوپ رقیق  ، غیر از کمک به کاهش تب و بهبود حال عمومی ، به‌ رقیق‌ شدن‌ ترشحات‌ نیز کمک‌ می‌کنند.

 

 ماست :

 

 مشکلات روده‌ای ناشی از آنفلوآنزا را تسکین می‌دهد.

 

چای های گیاهی و دمنوشها:

 

مانند  دارچین ، مریم گلی ، زنجبیل ، لیمو ، بابونه و چای سبز می ‎توانند به رفع مشکلات گلو و آب ریزش بینی کمک کنند.

چای زرد چوبه تازه به عنوان یک ضد التهاب مناسب خواهد بود.

 

مصرف مواد خوراکی سرشار از زینک:

 

 دانه ها: تخمه کدو، شاهدانه، کنجد

 

بادام هندی: شامل کره بادام زمینی یا شیر بادام

 

تخم مرغ: این خوراک غنی از پروتئین بوده و یک صبحانه کامل می باشد

 

گوشت چرخ کرده:  در خوراک اسپاگتی یا برگرها استفاده شود

 

غذاهای دریایی مثل ماهی، میگو

 

سیر

 

 حبوبات

 

سبزیجات برگ سبز مثل اسفناج

 

 

مصرف مواد خوراکی سرشار از ویتامین ث :

 

مرکبات (مثل پرتقال) ، خربزه ، طالبی، اناناس تازه ،کیوی ، شلغم ، توت فرنگی ، فلفل دلمه ،انبه ، گل‌ کلم، کلم بروکلی، گوجه‌ فرنگی ، کلم قرمز ، پاپایا

 

عسل :

 

خوردن یک قاشق عسل در زمان خواب ، به خواب بهتر و کاهش سرفه و گلو درد کمک می ‎کند.

اضاقه کردن عسل به چای یا دیگر مایعات داغ می تواند کمک بسیار بزرگی باشد. عسل دارای ترکیبات ضد میکروبی بوده و تسکین درد را تسریع می بخشد.

 

مواد غذایی مضر :

 

از مصرف غذاهای چرب، سرخ کرده ، ادویه‌دار ، فست فودها ،شیرینی پرهیزشود.

 

۲- استراحت در خانه :

 

پرهیز از تحرک بیمار سبب بهبود بیماری شده و دوره بیماری را کاهش می دهد وضمنا مانع از انتشار یافتن ویروس توسط بیمار خواهد شد.

استراحت و خواب کافی باعث میشود سیستم دفاعی بدن افزایش یابد.

 

۳- مصرف دارو :

 

مصرف استامینوفن درصورت تب یا درد بدن (طبق مقداری که پزشک تعیین کرده است) .

 

از مصرف سایر داروها بطور سرخود و بدون تجویز پزشک ( بخصوص آنتی بیوتیکها) پرهیز شود. این داروها ممکن است غیر از عوارضی که ایجاد کند ، علایم آنفلوانزا را مخفی نموده و احساس کاذب بهبودی در بیمار ایجاد نمایند و ناگهان دوباره با از سر فعالیت روزانه بیماری عود کرده و مشکلات جدی برای فرد ایجاد شود.

 

۴- مکان نگهداری بیماران :

 

در اتاقی جدا با تهویه مناسب و در صورت امکان پنجره باز

 

۵- حفظ فاصله بیمار با سایر افراد :

 

حفظ فاصله ۱.۵متر با فرد بیمار اگر حفاظ وجود نداشته باشد.

بیماران از دست دادن، روبوسی و بغل کردن دیگران خودداری کنند

 

۶- استفاده از ماسک :

 

 اگر تماس با افراد دیگر خانواده وجود دارد

 

۷- ضدعفونی کردن وسایل بیمار:

 

وسایلی مانند گوشی تلفن، دستگیره در و یخچال و کنترل تلویزیون را اگر در تماس با فرد بیمار قرار دارد ، روزانه با مواد ضدعفونی کننده حاوی الکل یا وایتکس رقیق شده تمیز شود.

 

۸ – بیماران تا ۷ روز پس از شروع علائم از خانه خارج نشوند :

 

اگر مجبور به اینکار بودند ، حتم رعایت مسایل بهداشتی  مانند ، گذاشتن ماسک و عدم دست دادن با بقیه ، روبوسی و … را رعایت کنند.

 

۹- در صورت امکان فقط یک نفر مسئولیت مراقبت از بیمار را داشته باشد.

 

۱۰- رعایت نکات مهم حین عطسه یا سرفه :

 

افراد بیمار هنگام عطسه یا سرفه با دستمال جلوی دهان و بینی خود را بگیرند و پس از استفاده ، آن را در سطل درب دار یا کیسه پلاستیکی قرار دهند و دستان خود را با آب و صابون بشویند و یا از مواد شوینده با پایه الکل استفاده کنند.

 

۱۱- بهداشت افراد در معرض تماس با فرد بیمار:

 

مدام دست خود را با آب و صابون بشویند( به مدت ۳۰ ثانیه) به خصوص اگر تماس با بیمار یا وسایل اتاق وی دارند .

 

۱۲-خشک کردن دست :

 

پس از شستن دست ها ، برای خشک کردن ، حتماً از حوله شخصی یا دستمال کاغذی استفاده شود.

 

۱۳- عدم مصرف غذا در ظروف مشترک با بیمار

 

۱۴- وسایل شخصی فرد بیمار :

درصورت امکان یک بار مصرف باشد و اگراین امکان وجود ندارد ، ملحفه و وسایل غذاخوری و سایر بازی کودکان و نیز کنار تخت و دست شویی ، روزانه با آب و مواد شوینده خانگی تمیز شوند

 

۱۵- بخور :

 

برای‌ افزایش‌ رطوبت‌ هوا از یک‌ دستگاه‌ بخور استفاده‌ شود. رطوبت‌ کمک‌ می‌کند تا ترشحات‌ ریه‌ رقیق‌ و بنابراین‌ راحت‌تر تخلیه‌ شوند. دستگاه‌  روزانه‌ تمیز شود.

روغن برگ درخت اکالیپتوس را به صورت بخور می‌توان استفاده کرد. این روغن کاهنده التهاب و درد، مشکلات تنفسی و گرفتگی گلو است.

 

۱۶- عضلاتی‌ که‌ دچار درد هستند کمپرس‌ گرم‌ شوند.

 

۱۷- خارج کردن مواد مخاطی داخل بینی :

 

بهترین راه برای خارج کردن این مایع مخاطی ، استفاده از محلول آب نمک است. از فین کردن های مکرر و شدید پرهیز شود.

 

۱۸-  قرار دادن بالش اضافی زیر سر:

 

بالا بودن سر در هنگام خواب به تسکین گرفتگی بینی کمک خواهد کرد.

 

۱۹- مصرف سیگار ، قلیان و حتی استنشاق دود آنها باعث بدتر شدن علائم بیماری آنفلوآنزا می شود.

 

۲۰- بیماران در خانه ملاقات کننده نداشته باشند

 

۲۱ – حمام آب گرم :

آب گرم باعث می‌شود درد عضلات تسکین یابد. بخار حمام در آخر شب ، ترشحات گلو را رقیق میکند.

 

۲۲- غرغره کردن آب نمک :

 

یک چهارم قاشق چایخوری نمک را با یک فنجان آب گرم مخلوط شود یا از سرمهای شستشو آماده که در داروخانه ها موجودست استفاده شود

. دمای آب هر چقدر گرم‌تر باشد بهتر است، یعنی به اندازه‌ای که بتوان گرمای آن را به راحتی تحمل کرد. غره غره با آب سرد فایده‌ای ندارد. می‌توان یک قاشق غذاخوری دهان شویه نیز به آن اضافه کردتا قدرت میکروب کُشی محلول آب نمک بیشتر شود. این محلول نمکین، اسیدهای موجود در حلق را خنثی می‌کند، احساس سوزش را تسکین می‌دهد و غشای تحریک شده‌ی گلو را  التیام می‌بخشد.

بعد هر بار برای غرغره کردن، بهترست محلول آب نمک تازه‌ای درست شود.زیرا ممکن است آلوده به باکتری شود. ضمنا محلول آب نمک را هنگام غرغره کردن قورت داده نشود.

می‌توان هر دو تا چهار ساعت غرغره کرد و هر بار بهترست چهل ثانیه طول بکشد.

 

 

پیشگیری از آنفلوانزا 

 

عدم رفتن به مناطق شلوغ و اگر این کار صورت گرفت ، حتماً استفاده از ماسک و رعایت مسائل بهداشتی.

 

افراد بیمار هنگام عطسه یا سرفه با دستمال جلوی دهان و بینی خود را بگیرند و پس از استفاده ، آن را در سطل درب دار یا کیسه پلاستیکی قرار دهند و دستان خود را با آب و صابون بشویند و یا از مواد شوینده با پایه الکل استفاده کنند.

 

– افراد در معرض تماس با فرد بیمار، مدام دست خود را با آب و صابون بشویند ( به مدت ۳۰ ثانیه) به خصوص اگر تماس با بیمار یا وسایل اتاق وی دارند.

 

– افزایش سیستم ایمنی بدن :

برای اطلاعات بیشتر درمورد “افزایش سیستم ایمنی بدن” ،  برروی لینک زیر کلیک کنید:

 

http://drforoohar.ir/immune-system

 

واکسن آنفلوانزا:

 

در پیشگیری از ابتلا به آنفلوانزا ۷۰ تا ۹۰ درصد کارایی دارد و تجویز آن در گروه‎های در معرض خطر می‎تواند تا حد زیادی از ابتلا به آنفلوانزای فصلی، بروز عوارض، بستری شدن و مرگ و میر ناشی از بیماری جلوگیری کند.

برای اطلاعات بیشتر درمورد “واکسن آنفلوانزا” ، برروی لینک زیر کلیک کنید :

 

http://drforoohar.ir/vaccine-influenza

 

———————————————–

 

– آدرس کانال  تلگرام :   Drforoohar@

محتویات کانال تلگرام  شامل برنامه شیفتها و اطلاع رسانی درمورد آخرین تغییرات زمانی و مکانی آنها  و مطالب آموزنده ایست که در پاسخ به سوالات والدین محترم میباشد.

درصورت اشکال در ورود به کانال ، از نسخه اصلی تلگرام استفاده شود. 

 

– سایت و نرم افزار ZOOP  جهت پرسش و پاسخ :

← آدرس سایت: 

  https://getzoop.com/drfaryarforouhar

← دانلود نرم افزار ZOOP :

   Zoop

 

توجه فرمایید :

♦️ برای نصب نرم افزار Zoop میتوان از طریق نرم افزار play store یا بازار گوشی هم اقدام کرد.

♦️ فایل نصبی نرم افزار Zoop در این سایت ، بصورت زیپ میباشد و لازم هست بعد از دانلود ، آنرا از زیپ در اورده و بعد نصب کنید.

♦️ با توجه به این که پاسخ به سوالات احتمالا با تاخیر انجام میشود ، در مواردی که بیماری بنظر اورژانسی میباشد ، جهت پرسش و پاسخ ، زمان را از دست ندهید و بیمار را جهت ویزیت نزد پزشک ببرید.

 

– آدرس ایمیل: 

 Drforoohar@yahoo.com 

والدین گرامی میتوانند از طریق ایمیل با پزشک در ارتباط باشند و در فرصت مناسب پاسخ ایشان داده خواهد شد. طبیعتا پرسشهایی که  نیازمند اخذ شرح حال  یا معاینه حضوری توسط پزشک میباشند ، برای جلوگیری از تشخیص و درمان اشتباه ، قابل پاسخگویی نخواهند بود .