کولیک یا قلنج دوره نوزادی

 

 

 

 

 

در صورت وجود کولیک، بازه‌های گریه معمولاً در زمان غروب و بدون هیچ دلیل مشخصی رخ می‌دهند.

 

 

علائم کولیک

 

جمع کردن پاها به سمت شکم

صورت سرخ شده

دست‌های گره کرده

ابروهای در هم رفته

صدای گریه اغلب زیر (گوش‌خراش)

 

 

 

عوارض جانبی

 

در واقع کولیک هیچ عواقب طولانی پزشکی ندارد. نوزادانی که کولیک دارند به صورت طبیعی رشد می کنند.

 


علائم خطر در نوزادان که باید در اولین فرصت توسط پزشک ویزیت شوند

 

 

– تب

یکی از علائم جدی در نوزاد است. شیرخوار در سه ماه اول نباید تب کند. 

 

– زردی

 

– اسهال  (دفع مدفوع آبکی با حجم زیاد بیش از چند بار در روز) 

 

 – استفراغ مکرر

 

– گریه‌ زیاد

اگر نوزاد یا کودک شما کل روز را گریه می‌کند و یا  نمی‌توانید او را آرام کنید. دل دردهای کولیکی حتماباید  عصر وشب  اتفاق بیفتد و اگر بچه ای صبح ها دائما بی قرار است ، به کولیک شک خواهیم کرد و نیاز به ویزیت پزشک میباشد.

 

– سرفه‌ مکرر

 

تعداد تنفس بالا :

شیرخوار۶ ماه تا۱سال : بالای ۴۰ تا در یک دقیقه

شیرخوار۳ تا ۶ ماه  : بالای ۴۵ تا در یک دقیقه

شیرخوار زیر۳ماه  : بالای۶۰ تا در یک دقیقه

 

– ﻧﺎﻟﻪ  کردن : ﺻﺪﺍﻱ ﻧﺮﻡ ﻭ ﻛﻮﺗﺎﻫﻲ ﻛﻪ ﻫﻨﮕﺎﻡ ﺗﻨﻔﺲ ﺑﺎﺯﺩﻣﻲ ﺷﻨﻴﺪﻩ ﻣﻲﺷﻮﺩ 

 

– ﻛﺎﻫﺶ ﺳﻄﺢ ﻫﻮﺷﻴﺎﺭﻱ : ﺑﻲﺣﺎﻝ ﺑﻮﺩﻥ ﻛﻮﺩﻙ ﻫﻨﮕﺎﻡ ﺑﻴﺪﺍﺭﻱ ﻳﺎ ﺧﻮﺍﺏ ﺁﻟﻮﺩﻩ ﺑﻮﺩﻥ ﺍﻭ 

 

– ﺗﺤﺮﻙ ﻛﻤﺘﺮ ﺍﺯ ﻣﻌﻤﻮﻝ ﻭ ﺑﻲﺣﺎﻟﻲ :

 ﻳﻚ ﺷﻴﺮﺧﻮﺍﺭ ﻛﻢ ﺳﻦ ﺑﻴﺪﺍﺭ ﺑﻪ ﻃﻮﺭ ﻣﻌﻤﻮﻝ ﺩﺳﺖﻫﺎ ﻳﺎ ﭘﺎﻫﺎﻳﺶ ﺭﺍ ﺗﻜﺎﻥ ﻣﻲﺩﻫﺪ ﻭ ﭼﻨﺪﻳﻦ ﺑﺎﺭ ﺩﺭ ﺩﻗﻴﻘﻪ ﺳﺮﺵ ﺭﺍ ﺑﺮﻣﻲﮔﺮﺩﺍﻧﺪ.

 

– تشنج

 

– ترشحات چرکی یا خونریزی بیش از چند قطره از ناف

 

– گرمی و تورم یا بزرگی و سفتی پستان نوزاد

 

– ﺟﻮش ﻫﺎی ﭼﺮﮐﯽ ﻣﻨﺘﺸﺮ در ﭘﻮﺳﺖ

 

 

 

روشهای کاهش کولیک یا قلنج شیرخوارگی

 

۱- کودک را بغل کنید

بغل کردن به برخی از کودکان کمک می کند. برای اینکه به خود استراحتی داده باشید، می توانید از تاب یا سایر حامل های کودک استفاده نمایید. نگران لوس شدن کودک خود با زیادی در آغوش گرفتن وی نباشید.

 

۲- کودک را آرام تکان دهید

کودک را در آغوش یا تاب به آرامی تکان دهید. در خصوص انتخاب تاب مناسب برای سن کودک دقت نمایید. کودک را روی پاهای خود بخوابانید و پاهای خود را به آرامی تکان دهید. با کودک خود راه بروید یا او را در ماشین گذاشته و بیرون ببرید. از صندلی های تکانه ای برای نوزاد خود استفاده کنید.

 

 

۳- برای کودک خود آواز بخوانید

تون صدای آرام می تواند به کودک آرامش ببخشد. حتی اگر لالایی گفتن نیز گریه کودک را متوقف نکرد، می تواند شما را آرام کند. موسیقی های ضبط شده نیز کمک کننده هستند.

 

۴- صداهای زمینه را بلند کنید

برخی کودکان زمانی که صدای زمینه ای یکنواختی را می شنوند، کمتر گریه می کنند. زمانی که کودک را بغل کرده یا تکان می دهید صدای ممتد شبیه «هیش» بگویید. هود آشپزخانه یا فن حمام را روشن کنید، یا یک سی دی یا نوار از صداهای محیط مثل امواج اقیانوس، باران یا آبشار و یا ضربان قلب انسان بگذارید. گاهی صدای تیک تیک ساعت هم کمک کننده است.

شنیدن صدای آب می تواند به آرام کردن کودک کمک کند.

لگنی را پر از آب کرده و در سینک قرار دهید و کودک را کنار آن نگه دارید حتی صدای آب که مانند آبشار می آید برای کودک مفید است یا قرار دادن بطری آب گرم د اغ نباشد روی معده کودک برای تسکین و رهایی از درد مفید است

 

۵- محیط ساکتی برایشان ایجاد کنید

(بر خلاف کودکانی که در بالا به آن‌ها اشاره کردیم) ، برخی از کودکان از وجود سرو صدا، حرکت و فعالیت بیزارند. این کودکان دوست دارند در محیطی آرام، ساکت و تاریک باشند.

 

۶- نحوه‌ی بغل کردن نوزاد را تغییر دهید

اگر بغل کردن نوزاد (به حالت شیر دادن) نتواند دردش را آرام کند، باید حالت بغل کردن‌اش را تغییر دهید. این کار حتما روی نوزادان بی‌قرار تاثیر مثبت می‌گذارد. می‌توانید حالت‌های دیگری را از جمله حالت فوتبالی (نوزاد را روی دست‌تان بخوابانید)، حالت نشسته روی دست‌ها (colic curl)، یا نشسته روی دست‌ها به شکلی که گردن‌اش روی شانه‌تان باشد، امتحان کنید تا درد دلبندتان کم‌تر شود.

 

 

 

 

 

 

۷- قنداق کردن به مدت کوتاه

نوزادتان را در یک پتوی نرم و تمیز بپیچانید. این ترفند کودکان را آرام می‌کند و گریه‌های‌اش را متوقف می‌نماید. هم‌چنین این کار از رفلکس‌های نوزادی که باعث ایجاد تحرکات منفی و ناراحتی شکم نوزاد می‌شود، پیشگیری می‌نماید

 

 

۸- فضای متفاوتی را امتحان کنید

اگر در منزل هستید و گریه‌های کودکتان شما را اذیت می‌کند، می‌توانید در بیرون از منزل پیاده روی کنید. مناظر، صداها و بوهای جدید می‌تواند او را به خود جلب کند. هوای تازه و حرکات منظم نیز می‌تواند باعث آرامشش شود و در خواب مناسب به او کمک کند. از سوی دیگر، اگر بیشتر اوقات را در بیرون از منزل می‌گذرانید، استراحت در منزل ممکن است تنها چیزی باشد که او نیاز دارد.

 

 

۹- موقعیت مناسب در هنگام شیردهی

در صورت شیردهی پستانی نوزاد باید سینه مادر را طوری به دهان بگیرد که هوا وارد دهان و معده‌اش نشود. در صورت تغذیه با شیشه شیر برای وارد نشدن هوا به معده نوزاد، او را طوری نگه دارید که سرش بالاتر از شکم قرار گیرد و بدنش نسبتا قائم باشد.

 

۱۰- طولانی‌تر کردن زمان شیردهی

شیر مادر به تدریج با مکیدن نوزاد چرب‌تر و مغذی‌تر می‌شود در حالی که در اولین دقایق شیردهی رقیق‌تر و حاوی لاکتوز بیشتری است و به همین دلیل هضم سریع‌تری هم دارد. پس نوزادی که در نوبت اول به مدت طولانی‌تری شیر خورده و کاملاً سیر شده است در نوبت‌های بعدی به حجم کمتری از شیر نیاز دارد. با بیشتر شدن دفعات شیردهی و کمتر شدن حجم شیر، بدن نوزاد فرصت بیشتری برای تولید آنزیم و هضم شیر پیدا می‌کند، در نتیجه گاز کمتری تولید شده و احتمال ابتلاء او به کولیک هم کاهش می‌یابد. پس می‌توانید بدون توجه به ساعت بگذارید نوزاد در اولین نوبت تا زمانی که دوست دارد از همان سینه اول شیر بخورد.

 

۱۱- استفاده از نسبت صحیح پودر و آب در آماده سازی شیر خشک

اگر نوزادتان از شیر خشک تغذیه می‌کند و دچار کولیک است به نسبت صحیح پودر و آبی که به کار می‌برید بیشتر توجه کنید. مقدار نامناسب پودر می‌تواند باعث ایجاد کولیک شود. در صورت ادامه مشکل می‌توانید نوع شیر خشک را تغییر دهید. شاید نوزاد مارک تجاری دیگری را بهتر هضم کند. همانطور که می دانید علت اصلی کولیک و گریه های بیش از حد نوزادان مشکلات گوارشی و هضم شیر است.

 

۱۲- نوزادتان را سوار خودرو کنید و بگردانید

بیش‌تر مادرها و پدرها در چنین وضعیتی نوزادشان را سوار خودرو می‌کنند و کمی می‌گردانند؛ این کار واقعا جواب می‌دهد. زیرا حرکت و صدای خودرو به نوزاد آرامش می‌دهد و باعث می‌شود لحظه‌ای آرام بگیرد و بخوابد.

 

۱۳-  نوزادتان را سوار کالسکه‌ اش کنید و در پارک یا اطراف خانه‌ بگردانید

 

 

۱۴- گرم کردن موضعی مثل گذاشتن حوله یا پارچه گرم روی شکم نوزاد  روش موثری در کاهش نفخ و دل پیچه کودک است

 

 

۱۵- میتوان از بطری آب گرم استفاده کرد

یک بطری مناسب پیدا کنید و آن را با آب ولرم پر کنید. سپس آن را در یک حوله تمیز بپیچید. آن را بر روی شکم کودک خود قرار دهید. مراقب باشید آب بطری داغ نباشد. زیرا پوست کودک بسیار حساس است و آب داغ می‌تواند به آن آسیب بزند

 

۱۶- کودک را به حمام آب گرم ببرید

 

۱۷- به آرامی شکم کودک ماساژ داده شود

نوزادتان را با حرکات آرام و به جهت عقربه‌های ساعت ماساژ دهید.  میتوانید از روغن زیتون یا لوسیون استفاده کنید.

 

 

 

کلیپ آموزش ماساژ

 

 

 

 

حتما قبل از ماساژ دادن کوچولوی‌تان، از گرم‌ بودن دست‌های‌تان مطمئن شوید.

(“‌I L U‌”)در ماساژ I Love You، به آرامی با انگشت‌تان روی شکم نوزاد – طبق شکل – سه حرف مذکور را بکشید.

 

 

 

 

۱۸- دوچرخه‌سواری !

(پاهای نوزادتان را بگیرید و مانند پاهای یک دوچرخه‌سوار حرکت دهید)

۱۹- پاهای او را به آرامی‌ بگیرید و به سمت شکم او خم کنید

این حرکات سبب می‌شود تا شکم نوزاد شل شود و دردهایش تسکین پیدا کند.

 

 

۲۰- بطری شیر ضد کولیک

اگر کودک‌تان با بطری شیر تغذیه می‌کند، می‌توانید از بطری‌های ضد کولیک استفاده کنید. این بطری‌ها به شکل خاصی طراحی می‌شود و دارای منفذ داخلی هستند؛ این منفذ داخلی را به این دلیل در آن تعبیه کرده‌اند که از ایجاد خلاء و حباب‌های هوا در شیر جلوگیری کند. بنابراین،‌ این نوع بطری‌ها به کاهش آروغ زدن‌ها و سوءهاضمه کمک می‌کنند.

 

۲۱ – می‌توان نرمه‌ی گوش نوزاد را به آرامی ماساژ داد

 

 

۲۲– بستن نوزاد به خود

یکی از راه‌حل‌های سریع و آنی برای آرامش نوزاد مبتلا به کولیک است. این کار شدت کولیک نوزادان (قولنج نوزادان) را کاهش می‌دهد و هم‌چنین،‌ خیال مادرها و پدرها را تا اندازه‌ی زیادی راحت می‌کند. برخی پژوهشگران معتقدند نوزادان مبتلا به کولیک به توجه، تماس، آغوش، و نزدیکی بیش‌تر احتیاج دارند. بنابراین، اگر نوزادتان زیاد گریه می‌کند، این روش را امتحان کنید.

 

 

۲۳- مکررا به نوزادتان شیر دهید

برای نوزادتان سخت است که با شکم گرسنه بخوابد. همین مسئله باعث گریه بی‌وقفه‌اش می‌شود. نوزادان زیر ۱۲ هفته در هنگام شیر خوردن به خواب می‌روند. بنابراین، سعی کنید چندین بار در طول روز به آن‌ها شیر دهید. این کار هم‌چنین، چرخه‌ی گوارشی‌شان را نیز تنظیم می‌کند.

 

۲۴- قرار دادن نوزاد روی شکم

نوزاد خود را بر روی شکم، در سراسر معده یا دامان قرار دهید. تغییر موقعیت ممکن است به آرام  کردن برخی از نوزادان کولیکی کمک کند.

 

 

تماس پوست به پوست

لباس های نوزاد را درآورید، دراز بکشید و او را روی شکم برهنه خود بخوابانید و در همان حال کمرش را کمی فشار دهید طوری که فشار بسیار ملایمی به شکم نوزاد وارد شود. این روش گاهی نتایج فوق العاده‌ای دارد، ولی گاهی هم باعث اذیت نوزاد می‌شود. واکنش او را ببینید و به او اعتماد داشته باشید. اگر در مکانی هستید که این کار برایتان میسر نیست می‌توانید نوزاد را به همین روش بر روی بازوی خود بخوابانید. دقت کنید که این کار را نباید بلافاصله بعد از شیردهی انجام داد.

شما همچنین می توانید پشت کودک خود را مالش دهید که هر دو تسکین دهنده و ممکن است به عبور گاز کمک کند. علاوه بر این، قرار دادن بر روی شکم به کودک شما در ساخت عضلات گردن و شانه قوی تر کمک می کند. به یاد داشته باشید تنها کودک خود را در حالی که بیدار و تحت نظارت است بر روی شکم قرار دهید

 

 

۲۵- گاهی میتوان از پستانک استفاده کرد

مکیدن برای بسیاری از کودکان، آرام بخش است. حتی اگر به کودک خود شیر داده اید باز هم می توانید برای آرام کردن کودک از پستانک استفاده نمایید.

 

 

۲۶ – پس از شیر خوردن نوزاد، حتما باد گلوی او گرفته شود 

گرفتن آروغ نوزاد، صرف نظر از مدت زمانی که او شیر خورده است، به کاهش ناراحتی ناشی از کولیک او کمک می‌کند. پس از هر بار شیر دادن به نوزاد خود، او را روی شانه خودتان قرار دهید و پشت نوزاد را به آرامی‌ بمالید تا آروغ بزند و هر گونه هوای اضافی از معده او خارج شود.

 

 

۲۷- کودک را به حال خویش  گذاشته شود 

اگر هیچ اقدامی کمک کننده نبود، کودک را به مدت ۱۰ دقیقه در گهواره قرار دهید.

 

۲۸- تجویز دارو : با نظارت و مشورت پزشک انجام شود

 

۲۹ – تغییر شیر خشک: با نظارت و مشورت پزشک انجام شود

 

۳۰- توصیه ها برای مادر:

 

خوراکی‌های مانند بادمجان  کلم، گل کلم، حبوبات، سیر،پیاز و تربچه ، انواه نوشابه گازدار میتوانند باعث تشدید نفخ نوزاد شوند.

 

مواد غذایی کافئین دارمانند شکلات ، کاکائو ، قهوه ،چای ،نوشابه ای رژیمی میتوتنند باعث تحریک و بی قراری نوزاد شوند.

 

داروهای سرماخوردگی و آنتی هیستامینها میتوانند کودک را بی قرار کنند.

 

استراحت کنید. زمانی که هر آنچه می توانید انجام دادید و خسته شدید، از همسر یا شخص دیگری بخواهید تا از کودک مراقبت کند. از افرادی مثل دوستان یا همسایه ها که داوطلب نگهداری از کودک هستند، کمک بگیرید. حتی اختصاص یک ساعت زمان برای خودتان هم می تواند به شما نیروی تازه ببخشد.

احساسات خود را بیان کنید. احساس ناتوانی، ناامیدی، گناه یا عصبانیت در این زمان برای والدین طبیعی است. با همسر یا یک شنونده خوب دیگر صحبت کنید.

مثبت بیاندیشید. موفقیت خود را به عنوان والد با میزان گریه کودک نسنجید. کولیک نتیجه عملکرد ضعیف والدین نیست. همیشه خونسرد باشید، زیرا عصبانیت و ناراحتی‌تان نوزادتان را بیش‌تر اذیت می‌کند.

از خودتان نیز مراقبت کنید. غذاهای سالم بخورید و در رژیم غذایی‌تان فیبر بیش‌تری بگنجانید.. زمانی را برای ورزش کردن مثل پیاده روی اختصاص دهید. اگر می توانید زمانی را که کودک خواب است، استراحت کنید
بیاد داشته باشید این امر موقتی است. دوره های کولیک معمولاً درچهار ماهگی بهبود می یابد. بهتر است محدودیت های خود را بشناسید. اگر گریه کودک سبب می شود کنترل خود را از دست بدهید، وی را در مکانی امن مانند گهواره اش قرار داده و به اتاق دیگری بروید. اگر ضروری است با پزشک، سرویس مداخلات ضروری محلی یا سرویس سلامت روان، تماس گرفته تا برای حمایت های بیشتر به شما کمک کنند.

 

۳۱ – ویزیت توسط پزشک

با اینکه کولیک عوارض خاصی در دراز مدت ندارد ولی حتما توسط پزشک معاینه شود تا علل دیگر گریه کودک رد شود.

کمتر از ۵٪ از نوزادانی که بیش از اندازه گریه می‌کنند دارای یک عارضه جسمی هستند مانند :

عفونت‌ها (مانند عفونت گوش، عفونت ادرار، مننژیت، عفونت آپاندیس)

دردهای گوارشی (مانند آلرژی غذایی، بازگشت اسید، یبوست، انسداد گوارشی ، شکاف مقعدی)

مشکلات تنفسی (بر اثر عواملی مانند سرماخوردگی، گرد و خاک بسیار، انسداد مادرزادی بینی، زبان بسیار بزرگ)

افزایش فشار مغز (مانند لخته خون، هیدروسفالی)

درد پوستی (مانند سوزن پوشک باز، جوش‌های تحریک شده، موی پیچیده دور انگشت)

درد دهانی (مانند عفونت قارچ)

درد کلیه (مانند انسداد سیستم ادرار)

درد چشم (مانند قرنیه آسیب‌دیده، گلوکوما)

مصرف بیش از اندازه (مانند ویتامین D یا سدیم بیش از اندازه)

موارد دیگر (مانند سردرد میگرنی، مشکل قلبی، پرکاری تیروئید

هستند.

علائم نگران‌کننده که نیازمند ویزیت حتمی پزشک میباشد شامل :

 

تب یا سرد شدن نوزاد ، سابقه مشکلات تنفسی، یا عدم افزایش وزن مناسب در کودک هستند

استفراغی که مکرر طی روز باشد یا استفراغی که  سبز یا خونی باشد

تحریک‌پذیری (گریه مداوم در تمام روز، با بازه‌های آرامش کوتاهی در میان آن)

بی‌حالی (خواب‌آلودگی بیش از اندازه، عدم لبخند یا نگاه مشتاق، مکیدن ضعیف که بیش از ۶ ساعت ادامه یابد)

وزن گیری ضعیف

مواردی که نباید انجام دهید

 

غیر از درمانهایی که در سایت گفته شد  ، هیچ درمان جایگزینی برای درمان کولیک تأیید نشده است. حتی برخی درمان ها می توانند خطرناک باشند.

۱- محصولات گیاهی و مکمل ها حاوی مقادیر متفاوتی از ترکیبات مختلف هستند ومیتواندایجاد آلودگی یا عوارضی مثل اسهال یا حساسیتهای گوارشی،پوستی و تنفسی کند.

۲- دادن آب قند میتواند در روند صحیح تغذیه کودک اختلال ایجاد کنندو مشکلاتی بوجود آورد.

۳-هیچ گاه کودک را بطور شدید تکان ندهید

۴- سیگار نکشید . سیگار کشیدن در کنار نوزاد احتمال ابتلای آن را به کولیک نوزادان (قولنج نوزادان) افزایش می‌دهد؛ از این رو، از هر فرد سیگاری در اطراف‌تان بخواهید دور از نوزادتان سیگار بکشد

۵- از مصرف دارو بدون تجویز پزشک  پرهیز نمایید.
۶- الکل مصرف نکنید

۷- هرگز صبحانه را از وعده‌های غذایی‌تان حذف نکنید.

۸- در گذشته، درمان کودکان کولیکی با داروهای آرام‌بخش (مانند فنوباربیتال، والیوم، الکل)، مسکن‌ها (مانند تریاک)، یا داروهای ضدتشنج (مانند سکوپولامین، دوناتال، دی‌سیکلومین) را توصیه می‌نمودند، اما هیچ یک از این‌ها دیگر توصیه نمی‌شود، به علت عوارض جانبی شدید آنها، از جمله مرگ !

———————————————-

 

– آدرس کانال  تلگرام :   Drforoohar@

محتویات کانال تلگرام  شامل برنامه شیفتها و اطلاع رسانی درمورد آخرین تغییرات زمانی و مکانی آنها  و مطالب آموزنده ایست که در پاسخ به سوالات والدین محترم میباشد.

درصورت اشکال در ورود به کانال ، از نسخه اصلی تلگرام استفاده شود. 

 

– سایت و نرم افزار ZOOP  جهت پرسش و پاسخ :

← آدرس سایت: 

  https://getzoop.com/drfaryarforouhar

← دانلود نرم افزار ZOOP :

   Zoop

 

توجه فرمایید :

♦️ برای نصب نرم افزار Zoop میتوان از طریق نرم افزار play store یا بازار گوشی هم اقدام کرد.

♦️ فایل نصبی نرم افزار Zoop در این سایت ، بصورت زیپ میباشد و لازم هست بعد از دانلود ، آنرا از زیپ در اورده و بعد نصب کنید.

♦️ با توجه به این که پاسخ به سوالات احتمالا با تاخیر انجام میشود ، در مواردی که بیماری بنظر اورژانسی میباشد ، جهت پرسش و پاسخ ، زمان را از دست ندهید و بیمار را جهت ویزیت نزد پزشک ببرید.

 

– آدرس ایمیل: 

 Drforoohar@yahoo.com 

والدین گرامی میتوانند از طریق ایمیل با پزشک در ارتباط باشند و در فرصت مناسب پاسخ ایشان داده خواهد شد. طبیعتا پرسشهایی که  نیازمند اخذ شرح حال  یا معاینه حضوری توسط پزشک میباشند ، برای جلوگیری از تشخیص و درمان اشتباه ، قابل پاسخگویی نخواهند بود .