دندان قروچه ( دندان سایی) در کودکان 

 

 

 

 

 

حدود پانزده درصد کودکان دچار این مشکل هستند.

کودکان در سنین بین چهار تا شش سالگی بیشترین احتمال ابتلا به این مشکل را دارند.
کودکان بیشتر در دو مرحله از زندگی خود دندان‌قروچه می کنند: یکی موقع بیرون آمدن دندان های شیری و دیگری موقع بیرون آمدن دندان های دائمی.
بیشتر بچه ها بعد از بیرون آمدن کامل دندان های شیری یا دائمی، عادت دندان‌قروچه را ترک می کنند.
معمولاً کودکان در خواب دندان‌قروچه می کنند.

 

علل دندان قروچه

 

–  نامنظم قرار گرفتن دندان هاو تماس نامناسب بین دندان های بالایی و پایینی

– سوء تغذیه

– آلرژی

 – اختلالات غدد

– انگلهای روده ای

– عوامل روحی مثل استرس و اضطراب 

 – ارث

 

 

 

عوارض دندان‌قروچه

 

خطرات دندان قروچه در کودکان کمتر از بزگسالان است و به ندرت موجب مشکلات و اختلالات جدی میشود.

اما ضروری است در صورتیکه دندان کودک به نظر ساییده یا از بین رفته می آید، حساس شده و درد میکند یا کودک دچار درد فک و مفاصل فک شده است، به دندانپزشک مرجعه شود.

گاها در موارد شدید دندان قروچه مداوم، ممکن است باعث ساییده شدن دندان به ویژه دندانهای جلو، آسیب به لثه ها، سست شدن استخوان های نگهدارنده، لق شدن، افتادن دندان، دردناک شدن دندان،کوتاه شدن ارتفاع صورت، شکل نازیبای فکها و دندانها، شکستن مینای دندان و پرکردنی ها، مشکلات مفاصل فک، حساس شدن دندانها،سردرد و… شود. 

 

روشهای  توقف دندان‌قروچه 

 

 

– پرهیز از مصرف مواد حاوی کافئین مثل قهوه، کاکائو و نوشابه سیاه

 

– نجویدن مداد، قلم  یا هر وسیله غیر خوراکی. همچنین آدامس جویده نشود. زیرا جویدن آدامس باعث می شود عضلات آرواره شما عادت به تکان خوردن کنند و احتمال بروز دندان‌قروچه در شما زیاد شود.

 

– دقت کنید که کودک دندان هایش را به هم نمالد. برای جلوگیری از این کار می توانید به کودکان سن بالاتر بگویید زبان خود را بین دندان هایشان نگه دارند. به این ترتیب عضلات آرواره هایشان استراحت می کنند و تکان نمی خورند.

 

– شب ها یک پارچه گرم روی گونه های کودک (جلوی لاله گوش) قرار دهید تا عضلات آرواره هایشان آرام باشند.

 

-رفتار مناسب با کودک قبل از خواب. می‌توانید قبل از خواب با به آغوش کشیدن و نوازش او، بخواهید که درباره مشکلاتش صحبت کند و مسائل درونی اش را با شما در میان بگذارد.

 

– کاهش استرسهای روزانه کودک :

 بارزترین و اصلی‌ترین علت دندان قروچه کودکان، خصوصا در خواب، مشکلات روحی است. کودکی که تحت تاثیر ناراحتی‌ها، گلایه‌ها و فشارهای روانی قرار داشته باشد و نتواند به میزان کافی احساسات خود را بیان کند، هیجاناتش را به شکل‌های دیگر بروز می‌دهد. ساییدن دندان‌ها به هم در خواب، واکنشی به این فشارهای روانی فروخفته کودک است که به شکل ناخوداگاه در خواب خود را نشان می‌دهد.

مثلا به دنیا آمدن کودک دوم و توجه ناخودآگاه خانواده به فرزند دوم باعث افزایش استرس به کودک میشود.

 

– ماساژ بدن و ورزش های کششی را برای آرامش عضلات کودک انجام دهید.

 

– دقت کنید که کودکتان به مقدار کافی آب بنوشد، زیرا کم آبی بدن ممکن است باعث دندان‌قروچه شود.

 

– او را نزد دندانپزشک ببرید تا از سلامت دندان هایش مطمئن شوید.یکی از علل آن بی‌نظمی و نامرتبی دندان‌هاست.

معمولاً دندان‌قروچه در کودکان پیش دبستانی نیاز به اقدامی ندارد، ولی کودکان بزرگ تر نیاز به روکش موقتی دندان یا محافظ دهان در شب (هنگام خواب) دارند تا از دندان‌قروچه آنها جلوگیری شود.

 

– اگر با این روشها بهبود نیافت از یک مشاور کودک برای حل آن کمک بگیرید. بیشتر بچه‌ها زمانی که دندان‌های شیری‌شان را از دست می‌دهند دندان قروچه را ترک می‌کنند اما برخی تا نوجوانی این عادت را با خود دارند. 

 

– رفتار مناسب والدین :

رفتار پرخاشگرانه و قهری والدین باعث بروز مشکلات روانی کودک می‌شود. والدینی که کودکان خود را نمی‌شنوند یا برای شنیدن حرف‌ها و ترس‌های آنها وقت نمی‌گذارند، آسیب سنگینی به کودکان وارد می‌کنند.

 

—————————-

 

– آدرس کانال  تلگرام :   Drforoohar@

محتویات کانال تلگرام  شامل برنامه شیفتها و اطلاع رسانی درمورد آخرین تغییرات زمانی و مکانی آنها  و مطالب آموزنده ایست که در پاسخ به سوالات والدین محترم میباشد.

درصورت اشکال در ورود به کانال ، از نسخه اصلی تلگرام استفاده شود. 

 

– سایت و نرم افزار ZOOP  جهت پرسش و پاسخ :

← آدرس سایت: 

  https://getzoop.com/drfaryarforouhar

← دانلود نرم افزار ZOOP :

   Zoop

 

توجه فرمایید :

♦️ برای نصب نرم افزار Zoop میتوان از طریق نرم افزار play store یا بازار گوشی هم اقدام کرد.

♦️ فایل نصبی نرم افزار Zoop در این سایت ، بصورت زیپ میباشد و لازم هست بعد از دانلود ، آنرا از زیپ در اورده و بعد نصب کنید.

♦️ با توجه به این که پاسخ به سوالات احتمالا با تاخیر انجام میشود ، در مواردی که بیماری بنظر اورژانسی میباشد ، جهت پرسش و پاسخ ، زمان را از دست ندهید و بیمار را جهت ویزیت نزد پزشک ببرید.

 

– آدرس ایمیل: 

 Drforoohar@yahoo.com 

والدین گرامی میتوانند از طریق ایمیل با پزشک در ارتباط باشند و در فرصت مناسب پاسخ ایشان داده خواهد شد. طبیعتا پرسشهایی که  نیازمند اخذ شرح حال  یا معاینه حضوری توسط پزشک میباشند ، برای جلوگیری از تشخیص و درمان اشتباه ، قابل پاسخگویی نخواهند بود .