آنتی اکسیدانها و نقش آنها در سلامتی بدن 

 

 

 

 

 

آنتی اکسیدان ها مولکولی هستند که با رادیکال های آزاد در بدن مبارزه می کنند.

رادیکال های آزاد ترکیباتی هستند که اگر سطح آنها در بدن  زیاد شود ، می توانند آسیب زا باشند.

آنها با بیماری های مختلف ، از جمله دیابت ، بیماری های قلبی و سرطان ارتباط دارند.

بدن  برای محافظت از رادیکال های آزاد از آنتی اکسیدان های خاص خود استفاده می کند.

با این حال ، آنتی اکسیدان ها نیز در مواد غذایی ، به ویژه در میوه ها ، سبزیجات و سایر غذاهای کامل حاوی گیاهان یافت می شوند. چندین ویتامین مانند ویتامین E و C آنتی اکسیدانهای مؤثر هستند.

مواد نگهدارنده آنتی اکسیدان همچنین با افزایش ماندگاری نقش اساسی در تولید مواد غذایی دارند.

رادیکال های آزاد به طور مداوم در بدن شکل می گیرد.

بدن باید تعادل مشخصی از رادیکالهای آزاد و آنتی اکسیدان ها را حفظ کند.

هنگامی که رادیکال های آزاد از آنتی اکسیدان ها بیشتر هستند ، می تواند به وضعیتی به نام استرس اکسیداتیو منجر شود.

استرس اکسیداتیو طولانی مدت می تواند به DNA و سایر مولکولهای مهم بدن  آسیب برساند. بعضی اوقات حتی منجر به مرگ سلولی می شود.

 

مزایای آنتی اکسیدانها 

 

  • کند شدن روند پیری در پوست، نسوج بدن، مفاصل، چشم‌ها، ‌قلب و مغز؛

  • داشتن پوستی سالم‌تر، جوان‌تر و درخشان‌تر؛

  • کاهش ریسک ابتلا به سرطان؛

  • افزایش سم‌زدایی در بدن؛

  • افزایش طول عمر؛

  • جلوگیری از بیماری‌های قلبی و سکته؛

  • کاهش مشکلات شناختی مانند زوال عقل؛

  • کاهش ریسک مشکلات چشمی مانند آب‌مروارید و بیماری ماکولا (macular degeneration) که موجب از بین رفتن شبکیه‌ی چشم می‌شود؛

 

علل تشکیل بیش از حد رادیکال آزاد و استرس اکسیداتیو 

 

  • آلودگی هوا

  • دود سیگار

  • مصرف زیاد قند و شکر

  • همچنین مصرف زیاد غذاهای پرچرب و چربی های اشباع

  • قرار گرفتن در معرض آفتاب شدید 

  • غذاهای فست فود و فراوری شده

  • عفونت های باکتریایی ، قارچی یا ویروسی

  • مصرف بیش از حد آهن ، منیزیم ، مس یا روی

  • ورزش شدید و طولانی مدت ، که باعث آسیب بافتی می شود

  • مصرف بیش از حد آنتی اکسیدان ها ، از جمله ویتامین های C و E

  • مصرف چای و قهوه زیاد 

  • مصرف نوشیدنی های گازدار که قند بالا و اسید فسفریک و کافئین دارند

  • استرسهای روحی مکرر

  • مصرف مکرر آنتی بیوتیکها

 

مهمترین آنتی اکسیدان های تغذیه ای

 

اگرمصرف روغن های مایع گیاهی، شیر تازه، سبزی و میوه تازه و غذاهای دریایی به صورت متنوع در برنامه غذایی وجود داشته باشند به بهترین شکل ممکن آنتی اکسیدان های مورد نیاز از طریق غذا دریافت میشود.

 

ویتامین A :

منبع آن :

گوشت : جگر گاو و جگر مرغ  و ماهی 

لبنیات پر چرب : کره ، شیر پر چرب ،  خامه ،  پنیر پرچرب و بستنی

سبزیجات :هویج فراوان ترین منبع ویتامین A به حساب می آید. همچنین اسفناج، فلفل دلمه ای قرمز، کاهو، اسفناج خام ، سیب زمینی شیرین، شلغم، خردل، بروکلی ، برگ مو و کدوحلوایی جزو منابع غنی ویتامین A است.

میوه ها : طالبی بهترین منبع در میوه هاست . سایر منابع غنی در میوه ها شامل زردآلو، انبه، پاپایا، هلو، گریپ فروت، هندوانه و آلو می شود

زرده تخم مرغ

حبوبات : لوبیا چشم بلبلی و نخود

 

ویتامین E :

عمدتا در روغن های مایع گیاهی فرابکر وجود دارد. مثلا روغن زیتونی که بوگیری نشده است ویتامین E بیشتری دارد. هر چقدر روغن های مایع بکرتر و طبیعی باشند مقدار ویتامین E آنها به طور قابل توجهی بیشتر است. غلات و مغز دانه ها و جوانه غلات از منابع خیلی خوب ویتامین E هستند.

منابع آن : کلم بروکلی، انبه، حبوبات، فلفل دلمه قرمز، اسفناج، دانه های آفتاب گردان، پاپایا و کدو تنبل

 

ویتامین C :

در میوه ها و سبزی ها و صیفی های تازه وجود دارد. این ویتامین بسیار ناپایدار است و ناپایدارترین ویتامین شناخته شده در طبیعت است. ویتامین C در مقابل اکسیژن هوا، نور، حرارت و اکسیداسیون از بین می رود. اگر پرتقال از دست شما بیافتد مقداری از ویتامین C آن از بین می رود. اگر آن را با چاقوی کند برش بزنید ویتامین C بیشتری از بین خواهد رفت. همچنین این ویتامین در مقابل اکسیژن هوا به سرعت از بین می رود. به همین دلیل هر چقدر ویتامین C از طریق سبزی ها و میوه های تازه به دست ما برسد عملکرد بهتری در بدن  خواهد داشت.

منابع آن : کلم بروکلی، گریپ فوروت، کلم بروکسل، کیوی، کلم پیچ، خربزه، پرتغال، سیب زمینی شیرین، فلفل دلمه زرد و سبز رنگ، گوجه فرنگی، انبه و شلیل

 

 

ویتامین B۲ یا ریبوفلاوین:

عمدتا در شیر تازه وجود دارد

 

منیزیوم :

منابع آن : گوشت ، خشکبار ، انواع حبوبات ، سبزی های برگ سبز

 

اسیدهای چرب امگا ۳:

منابع غذایی اصلی آنها مواد غذایی حیوانی دریایی است. غذاهای دریایی که در آب های آزاد مثل دریای عمان و خلیج فارس پرورش پیدا می کنند منابع اصلی امگا ۳ هستند. میزان اسیدهای چرب امگا ۳ این ماهی ها خیلی بالاست.

 

روی:

گوشت قرمز، حبوبات، آجیل، غذاهای دریایی، غلات سبوس دار، لبنیات و غلات عنی شده سرشار از این ماده معدنی هستند.

 

سلنیوم :

آجیل، ماهی تن، غلات غنی شده و گوشت گاو و مرغ حاوی این ماده معدنی هستند.

 

بتاکارین و سایر کاروتنوئیدها:
 
کلم بروکلی، سبزیجات برگ سبز، گریپ فوروت، اسفناج، سیب زمینی شیرین، گوجه فرنگی، هندوانه، زرد آلو، مارچوبه، طالبی، فلفل سبز، هلو، کدو تنبل، ذرت

 

سایر مواد غذایی سرشار از آنتی اکسیدان عبارتند از:
 
– آلو
– سیب
– کشمش
– توت فرنگی
– توت سفید
– شاه توت
– انگور قرمز و سیاه
– جوانه یونجه
– آلو
– پیاز
– بادمجان
– حبوبات

-شکلات تلخ

-گشنیز 

-تمشک وحشی

-زالزالک

-جوانه گندم

-انار

 

هشدار

در مصرف مکمل های حاوی آنتی اکسیدان اعتدال را رعایت کنید.

مثلا ویتامین های آ و ای و د ، در بدن ذخیره شده و به تدریج دفع می شوند. 

 

—————————————————————————–

 

– آدرس کانال  تلگرام :   Drforoohar@

محتویات کانال تلگرام  شامل برنامه شیفتها و اطلاع رسانی درمورد آخرین تغییرات زمانی و مکانی آنها  و مطالب آموزنده ایست که در پاسخ به سوالات والدین محترم میباشد.

درصورت اشکال در ورود به کانال ، از نسخه اصلی تلگرام استفاده شود. 

 

– سایت و نرم افزار ZOOP  جهت پرسش و پاسخ :

← آدرس سایت: 

  https://getzoop.com/drfaryarforouhar

← دانلود نرم افزار ZOOP :

   Zoop

 

توجه فرمایید :

♦️ برای نصب نرم افزار Zoop میتوان از طریق نرم افزار play store یا بازار گوشی هم اقدام کرد.

♦️ فایل نصبی نرم افزار Zoop در این سایت ، بصورت زیپ میباشد و لازم هست بعد از دانلود ، آنرا از زیپ در اورده و بعد نصب کنید.

♦️ با توجه به این که پاسخ به سوالات احتمالا با تاخیر انجام میشود ، در مواردی که بیماری بنظر اورژانسی میباشد ، جهت پرسش و پاسخ ، زمان را از دست ندهید و بیمار را جهت ویزیت نزد پزشک ببرید.

 

– آدرس ایمیل: 

 Drforoohar@yahoo.com 

والدین گرامی میتوانند از طریق ایمیل با پزشک در ارتباط باشند و در فرصت مناسب پاسخ ایشان داده خواهد شد. طبیعتا پرسشهایی که  نیازمند اخذ شرح حال  یا معاینه حضوری توسط پزشک میباشند ، برای جلوگیری از تشخیص و درمان اشتباه ، قابل پاسخگویی نخواهند بود .