آلودگی هوا – روشهای مقابله با تاثیرات منفی آن 

 

 

 

 

 

 

آلودگی هوا بیشترین تاثیر و تهدید جدی برسلامتی کودکان را دارد، اظهار کرد: آلودگی هوا ابتلا به آسم را در کودکان افزایش می دهد.کودکان به دلیل تعداد تنفس بیشتری نسبت به بزرگسالان و همچنین قد کوتاه تر، بیشتر در معرض آلودگی سطحی هوای محیطی قرار می گیرند.

 

از بین آلاینده‌های موجود در هوا، شش مورد به‌عنوان خطرناک‌ترین آنها شناخته شده‌اند. این آلاینده‌ها اوزون، ذرات معلق در هوا، دی‌اکسیدنیتروژن (NO۲)، دی‌اکسیدگوگرد (SO۲)، مونواکسیدکربن (CO) و سرب هستند که اثرات نامطلوب‌ ناشی از آنها بر محیط زیست و در نتیجه بر سلامتی کودکان به مراتب بیشتر است.

 

 

 

 مقابله با آلودگی هوا 

 

 

– مصرف کردن میوه و سبزیهای تازه :

از مواد غذایی بسیار مهم هستند که هنگام تشدید آلودگی هوا باید به مقدار زیاد در برنامه غذایی روزانه گنجانده شود. آنتی اکسیدان های موجود در انواع میوه و سبزی نقش حیاتی در سلامت ریه دارند.

به طور خاص مصرف سیب، نارنگی، پرتقال، انار، انواع سبزی از قبیل سیر، پیاز، انواع کلم ها، گوجه فرنگی و کاهو توصیه می شود.

باید تمام میوه و سبزیجات را قبل از مصرف، شستشو و ضدعفونی شود.

 

– مصرف کردنشیر و لبنیات :

در شرایط آلودگی هوا برای کاهش صدمات به دستگاه تنفسی بسیار ضروری است و بهتر است شیر و لبنیات در برنامه غذایی گنجانده شود. 

نوشیدن شیر در روز‌های آلوده خوب است و ممکن است مصرف این نوشیدنی‌ و رقابت کلسیم و سُرب کمی در کاهش تأثیر مواد سنگین موثر باشد اما روی گاز‌های سمی به‌هیچ‌وجه تأثیر ندارد. مصرف شیر به عنوان مثال دو تا سه لیوان در روز بخصوص همراه با مخلوط عسل، ارده  یا گردو مفید است.

 

– استراحت در منزل :

خانواده ها سعی کنند در روزهایی که آلودگی هوا افزایش می یابد، با مراقبت جدی از کودکان سعی کنند از تردد در محیط های باز، محدوده های مرکزی و پر ترافیک شهر اجتناب کنند و از فعالیت یا بازی کودکان در محیط های باز و پارک ها ممانعت به عمل آورند.

 

– استفاده از ماسک‌ :

بهتر است از ماسک‌های استاندارد مانند ماسک‌های N95 مخصوص کودک استفاده شود.

هرگز از ماسک با اندازه مناسب برای بزرگسالان برای کودکان استفاده نشود.

باید حتما از ماسک های مخصوص کودکان (با اندازه ای کوچکتر از نمونه بزرگسالان) استفاده گردد تا بدین صورت ماسک به طور کامل و صحیح بر روی بینی و دهان کودک قرار گرفته و از ورود آلاینده ها و مواد حساسیت زا جلوگیر نماید.

هر ماسک بیشتر از پنج مرتبه استفاده نشود.

در بین دفعات استفاده، ماسک  را داخل یک زیپ کیپ یا کیسه کاغذی تمیز نگهداری کنید.

از لمس سطح داخلی ماسک اجتناب شود.

به طور کلی ماسک باید در زمان مناسب (فصل گرده افشانی گیاهان آلرژی زا، اعلام آلودگی هوا) استفاده شود، حتی اگر ذرات آلاینده با چشم به وضوح قابل مشاهده نباشند.

هیچ کدام از ماسک‌ها توانایی حذف آلاینده‌هایی که به‌صورت گاز یا مایع هستند را ندارند. به‌عبارت دیگر آلاینده‌هایی نظیر کربن منواکسید، ازن، اکسیدهای گازی ازت و گوگرد را نمی‌تواند حذف کند.

هرگز از ماسک‌های معمولی که هیچ استانداردی روی آن ذکر نشده برای حفاظت در برابر آلاینده‌های هوا استفاده نکنید. این ماسک‌ها کارایی بسیار پایینی در حذف ذرات خطرناک دارند.

هیچ کدام از ماسک‌های یادشده قادر به حذف گاز‌ها و بخارات حاصل از مواد شوینده یا سموم و آفت‌کش‌ها نیستند. 

 

 

 

 

 

 

– مصرف آجیل‌های خام تازه،‌ غلات سبوس‌دار و جوانه 

 

– مصرف مواد غذایی حاوی ویتامین ث   :
این ویتامین باعث افزایش ایمنی بدن می‌شود و بهترین منبع آن میوه‌جات و سبزیجات تازه است مثل گوجه‌فرنگی، کلم بروکلی، انبه، لیمو، اسفناج، نارنگی.

مرکبات شامل لیمو، پرتقال، گریپ‌فروت و … از بهترین منابع ویتامین ‌ث هستند.

هچنین فلفل قرمز و سبز، کیوی، جعفری،  گل کلم، کلم بروکلی، انبه،  آناناس و توت فرنگی سرشار از این ویتامین هستند.

 

– مصرف ویتامین  ای :

باعث جلوگیری از تخریب دیواره سلول‌ها توسط سموم است

فندق، بادام، اسفناج، آووکادو، بروکلی، انبه، زیتون، کیوی، گوجه فرنگی، دانه آفتابگردان و کدوحلوایی منبع این ویتامین هستند.

 

– عدم مصرف مواد غذایی غیر مجاز :

کودکان  از استفاده کردن از مواد غذایی و نوشیدنی‌های بدون بسته‌بندی و موادی که در معرض گرد و غبار قرار دارند و خرید از دستفروشان خودداری کنند.

کودکان از غذاهای چرب و سرخ‌شده فست‌فودها و غذاهای کنسروی و چیپس به ویژه در روزهای آلوده نیز پرهیز کنند چرا که این نوع غذاها موجب احتباس سموم و عدم دفع سموم از بدنشان می‌شود.

 

– رعایت بهداشت :

در شستن دست‌ها بیشتر دقت شود؛ چرا که این آلاینده‌ها از روی نشستی که روی بدن می‌کند، آسیب‌آفرین است.

دانش‌آموزان و یا کودکانی که خارج از خانه بوده اند ( اگر همکاری میکنند و یا تواناییش را دارند)، روزی چند مرتبه چشم‌ها، دهان و بینی را شستشو دهند که قرقره آب و نمک به دفع آلاینده‌ها کمک زیادی می‌کند.

هنگام برگشت از مدرسه لباس‌های مدرسه و منزل را جدا کنند و مرتب لباس مدرسه را شستشو دهند تا آلاینده‌ها از روی لباس‌ها خارج شود.

هوای آلوده از ورزش کردن خودداری کنند.

 

– عدم حضور در روزهای بارانی بعد از  روزهای طولانی آلودگی:

کودکان در روزهای بارانی که بعد از روزهای طولانی آلودگی هواست، زیر باران‌ها حضور پیدا نکنند چرا که این باران‌ها به باران‌های اسیدی مشهور است و میتواند باعث آسیبهایی در کودکان شود.

 

– هوای داخل خانه را تمیز نگه دارید:

علاوه بر آلودگی هوا که به داخل خانه نیز راه پیدا می‌کند.

هوای داخل منازل می‌تواند حتی ۵ برابر آلوده‌تر از فضای بیرون باشد. در این راستا می‌توانید با رعایت برخی نکات و همچنین تصفیه هوا با استفاده از دستگاه‌هایی که دارای فیلتر HEPA هستند، هوای داخل منزل را پاکیزه نگه دارید.

 

– انواع گیاهان را در خانه خود پرورش دهید:

اگر هم نمی‌توانید خیلی به آنها رسیدگی کنید از گیاهان آپارتمانی که نیازی به رسیدگی زیاد ندارند استفاده کنید.

 

– مصرف غذاهایی که حاوی مقادیر زیادی اسیدهای چرب امگا هستند:

ماهی به خصوص ماهی چرب (قزل آلا، سالمون، ساردین و ماهی تن) ، روغن‌های گیاهی، روغن کلزا، گردو، فندق، دانه کتان،دانه سویا وسبزیجات نیز از منابع اسید چرب امگا ۳.

 

– دانش آموزان هنگام زنگ ورزش در فضای سرپوشیده فعالیت نمایند :

 

هنگام بروز علائم مشکلات تنفسی قبل از هرگونه خود درمانی، بهتر است برای درمان ، کودک را هرچه زودتر به نزدیکترین مرکز درمانی یا مطب پزشک ببرید. 

 

– مصرف مواد غذایی حاوی روی :

 

خوراکی های غنی از روی شامل:

 

نخود: می توانید حموس (خوراک نخود) را برای کودکان تهیه کنید.

 دانه ها: تخمه کدو، شاهدانه، کنجد

بادام هندی: شامل کره بادام زمینی یا شیر بادام

تخم مرغ: این خوراک غنی از پروتئین بوده و یک صبحانه کامل می باشد

گوشت چرخ کرده:  در خوراک اسپاگتی یا برگرها استفاده شود

غذاهای دریایی مثل ماهی، میگو

سیر

حبوبات

سبزیجات برگ سبز مثل اسفناج

 

– مصرف غذاهای حاوی سلنیوم :

برای عملکرد آنزیمهایی در بدن که بتواند با شرایط بد محیطی و آسیب رسان به سلولهای بدن مقابله کند دریافت سلنیم ضروری است احتمال ابتلا و شدت عفونت به خصوص از نوع ویروسی را کاهش خواهد داد.

 مواد غذایی‌ای نظیر انواع ماهی، سویا ، تخم مرغ و نان تهیه شده از آرد کامل گندم  حاوی سلنیوم هستند.

 

– مصرف غذاهای حاوی منیزیم :

منابع غذایی خوب منیزیم عبارتند از :انجیر، لیمو، گریپ فروت، ذرت زرد، بادام، گردو، پسته، مغزها، آجیل، سبزیجات برگی شکل مثل کلم، اسفناج، جعفری، کاهو، برگ چغندر، غلات سبوس دارو حبوبات مثل لوبیا و سویا و غیره است.

 

– چای سبز :

باعث آرامش و رفع التهاب و حساسیت دستگاه تنفس (بافت های آسیب دیده) می شود، البته باید توجه داشت نوشیدن چای سبز به طور متعادل مفید است ولی خوردن بیش از حد آن می تواند ضررداشته باشد.

 

———————————————–

– آدرس کانال  تلگرام :   Drforoohar@

محتویات کانال تلگرام  شامل برنامه شیفتها و اطلاع رسانی درمورد آخرین تغییرات زمانی و مکانی آنها  و مطالب آموزنده ایست که در پاسخ به سوالات والدین محترم میباشد.

درصورت اشکال در ورود به کانال ، از نسخه اصلی تلگرام استفاده شود. 

 

– سایت و نرم افزار ZOOP  جهت پرسش و پاسخ :

← آدرس سایت: 

  https://getzoop.com/drfaryarforouhar

← دانلود نرم افزار ZOOP :

   Zoop

 

توجه فرمایید :

♦️ برای نصب نرم افزار Zoop میتوان از طریق نرم افزار play store یا بازار گوشی هم اقدام کرد.

♦️ فایل نصبی نرم افزار Zoop در این سایت ، بصورت زیپ میباشد و لازم هست بعد از دانلود ، آنرا از زیپ در اورده و بعد نصب کنید.

♦️ با توجه به این که پاسخ به سوالات احتمالا با تاخیر انجام میشود ، در مواردی که بیماری بنظر اورژانسی میباشد ، جهت پرسش و پاسخ ، زمان را از دست ندهید و بیمار را جهت ویزیت نزد پزشک ببرید.

 

– آدرس ایمیل: 

 Drforoohar@yahoo.com 

والدین گرامی میتوانند از طریق ایمیل با پزشک در ارتباط باشند و در فرصت مناسب پاسخ ایشان داده خواهد شد. طبیعتا پرسشهایی که  نیازمند اخذ شرح حال  یا معاینه حضوری توسط پزشک میباشند ، برای جلوگیری از تشخیص و درمان اشتباه ، قابل پاسخگویی نخواهند بود .