اختلال نقص توجه و بیش فعالی (ADHD) در کودکان

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

۳ نشانه برای تشخیص اولیه ی بیش فعالی وجود دارد:

پرتحرکی

کمبود توجه و تمرکز

و حرکت های تکانه ای یا همان کارهای غیرقابل پیش بینی.

 

اختلال نقص توجه و بیش فعالی چقدر شایع است؟

اختلال شایع است که حدود هشت تا ۱۰ درصد کودکان را مبتلا می کند

 

والدین و معلّم ها متوجه می شوند که کودک:

 

بیش از حد معمول فعالیت و تحرک دارد.

 دائم حواسش پرت می شود. نمیتواند حتی برای مدت کوتاهی مشغول یک کار ثابت باشد.

 تکانشی است یعنی بدون فکر و ناگهانی دست به کاری می زند.

تمرکز کردن برایش خیلی سخت و دشوار است.

 بسیاری از ما حداقل برخی از علائم بالا را در خود داریم ولی دچار اختلال نقص توجه و بیش فعالی نیستیم. زمانی می توان گفت فردی به ADHD مبتلاست که علائم بالا ارتباطش با سایر افراد یا وضعیت شغلی یا تحصیلی اش را دچار مشکل کند.

 

 

سه نوع اختلال در کودکان بیش فعال

 

اختلال اول: در گونه اول که کودک فقط در توجه و تمرکز مشکل دارد.

اختلال دوم: در نوع دوم فقط پرتحرکی دیده می شود و بالاخره نوع ترکیبی که کودک هم پرتحرک است و هم مشکل توجه و تمرکز دارد این اختلال در کودکان دبستانی و در پسرها سه تا پنج برابر شایع تر از دختران است و بیشتر در پسران اول خانواده مشاهده می شود.

اختلال سوم: معمولا اختلال از سه سالگی به بعد تشخیص داده می شود. کودکان مبتلا در دوره شیرخواری اکثرا پرتحرک هستند و دست ها و پاهای خود را زیاد حرکت می دهند؛ کم خواب، کم غذا هستند و زیاد گریه می کنند.

 

 با گذشت زمان چه اتفاقی می افتد؟

 

این اختلال با افزایش سن بهتر میشود ولی ممکن است در بزرگسالی هم ادامه پیدا کند. در این صورت معمولا بیش فعالی تخفیف پیدا می کند ولی رفتارهای تکانشی، ضعف تمرکز و ریسک پذیری ممکن است بدتر شوند. این مسائل ممکن است با یادگیری، کار و نحوه ارتباط فرد با دیگران تداخل پیدا کنند. افسردگی، اضطراب، اعتماد به نفس پایین و سوءمصرف مواد در بزرگسالان مبتلا به ADHD شایع است.

 

کودک های بسیاری هستند که هم انرژی زیادی دارند و هم جنب و جوش فراوان اما بیش فعال نیستند چون در هنگام قصه خوانی، مشاهده تصاویر، بازی کردن، درست کردن پازل، بازی با اسباب بازی ها و بچه های دیگر دارای تمرکز فوق العاده ای هستند.

 

فرد مبتلا به اختلال بیش فعالی و نقص توجه چه علائمی را تجربه میکند؟

اصولا تشخیص بیش فعالی در کودکان زیر ۴ سال کار دشواری است و هیچ دستور العمل آکادمی کاربردی برای این تشخیص وجود ندارد.

در دوران رشد کودکان عدم تمرکز کم، حرکت های تکانشی و سطح بالای جنب و جوش بین تمام بچه های زیر ۴ سال شایع است.

 

– بی­ دقتی

– عدم توجه به جزئیات خصوصا در مواردی که احساس میشود موضوع کسل­کننده است. حواس به راحتی پرت می­شود.

– سخت است به صحبت سایرین گوش داده شود، به­ همین خاطر مرتب حرفشان را قطع کرده یا جمله­شان را برایشان تمام میکنند. یا این­که در مواقعی که نباید چیزی بگویند حرف میزنند.

– برایشان مشکل است که از یک دستورالعمل پیروی کنند.

– به سختی می­توانند به کارهایشان نظم و ترتیب بدهند. کارهای زیادی را به طور همزمان شروع می­کنند بدون آن­که آنها را به پایان برسانند.

– تحمّل انتظار کشیدن را ندارند و مواقعی که اتفاق خاصی نمی­افتد احساس بی­حوصلگی می­کنند. بی­قرار هستند و نمی­توانید آرام بمانند.

– فراموشکار هستند. وسایلشان را گم می­کنند یا یادشان می­رود که آنها را کجا گذاشته­اند.

– به آسانی تحریک­ پذیر، بی­ طاقت یا سرخورده می­شوند یا این­که به سرعت از کوره در می­روند.

– احساس می­کنند ناآرام و عصبی هستند، غلبه بر افکارشان مشکل است و به سختی می­توانند استرس­هایشان را کنترل کنند.

– می­خواهند هر کاری را بدون فکر و تأمل و در همان لحظه انجام بدهند که باعث می­شود به دردسر بیافتند.

کودک غالباً با دست هایش بازی می کند و در جایش می لولد.

کودک معمولاً کلاس را ترک می کند.

غالباً می دود یا می پرد.

اغلب بازی یا فعالیت هایش پر سر و صداست.

به نظر می رسد کودک همیشه در حال حرکت است.

زیاد صحبت می کند.

هل دادن بقیه‌ی کودکان

برهم زدن بازی بقیه‌

انجام تکلیف‌های مدرسه بدون توجه و دقت

«قاپیدن» وسایل و اسباب‌بازیهای کودکان دیگر

نداشتن مهارتهای لازم در برقراری ارتباط‌های اجتماعی با دیگران

از این شاخه به آن شاخه پریدن

 

عوارض و خطرات بیش فعالی

 

بیش فعالی می تواند زندگی را برای کودکان سخت کند، کودکانی که بیش فعالی دارند:

معمولا در مدرسه و کلاس با دیگر کودکان مشاجره و درگیری دارند.

صدمات و اتفاقات دیگری نسبت به سایر کودکان برای آنها پیش می آید.

عزت نفس پایینی دارند.

مشکل با تعامل و برقراری ارتباط با همسالان و بزرگسالان.

ریسک معتاد و یا الکلی شدن و یا سایر رفتارهای بزهکارانه در آنها بیشتر است.

هرچند بیش فعالی باعث ابتلا به بیماریهای دیگر نمی شود، اما کودکان بیش فعال بیشتر از سایر کودکان در خطر ابتلاء به مشکلات زیر هستند:

ناتوانی در یادگیری

اضطراب

افسردگی

تیک های عصبی و لکنت زبان

دزدی، دعوا خراب کردن اموال دیگرانمخالت و گستاخی با بزرگترها

 

 

علت ایجاد اختلال نقص توجه و بیش فعالی چیست؟

 

احتمالا ژن ها در ایجاد آن نقش داشته باشند.

 در یک سوم موارد حداقل یکی از والدین فرد مبتلا علائم مشابهی را داشته است.

 در صورتی که مادر حین بارداری یا زایمان دچار مشکلاتی شده باشد، احتمال ایجاد ADHD در کودک بیشتر شود. این مشکلات شامل مصرف مواد یا دارو حین بارداری، وزن کم نوزاد حین تولد، عفونت های مغزی ، تماس با سموم یا برخی شرایط استرس زا برای مادر می باشد.

 

 

چه کمک هایی برای مبتلایان به ADHD امکان پذیر است؟

 

روان درمانی

 

داروها (باید تحت نظر پزشک باشد)

 

درمانهای غیر دارویی:

 

 

تغذیه 

 

زیاده روی در خوردن شکر (کیک، شیرینی، شکلات، بیسکوئیت، نوشابه های شیرین و …)، فست فود (غذاهای با روغن سرخ شده، پنیز پیتزا، گوشت های فراوری شده و … ) همگی از محرک های غذایی در کودکان بیش فعال هستند.

 

 

رژیم غذایی با پروتئین مناسب

پروتئین های گیاهی و حیوانی می توانند منبع مناسبی غذای کودکان بیش فعال باشند. لبنیات (دوغ، ماست، شیر، پنیر و … )، حبوبات (عدس، لوبیا، نخود و … )، تخم مرغ، گوشت مرغ، گاو و گوسفند، آجیل و بسیاری مواد دیگر مغذی می تواند منبع خوبی از پروتئین باشد.

سعی کنید در وعده صبحانه، تنقلات داخل مدرسه، ناهار و شام کودک مقدار مناسبی از این مواد مغذی فراهم آورید که باعث بهبود روند کنترل کودک در روش های درمان دارویی یا بدون دارو خواهد بود.

 

مصرف کمتر کربوهیدرات پیچیده و ساده

کربوهیدرات های پیچیده مانند کرفس، هویج، خیار، نارنگی، پرتقال، سیب، انگور، موز، کیوی، گریپ فروت و … منابع بی نظیر مغذی برای کودکان هستند که حتی خوردن آن ها در عصر می تواند به خواب مناسب کودک که یکی از مشکلات اساسی بیش فعالی هستند کمک کند.

از طرف دیگر استفاده از کربوهیدرات های ساده مانند موادی که با آرد سفید بدون سبوس درست می شوند، برخی شربت های پر شکر، عسل های نامناسب، شکرهای بی کیفیت، آب نبات همگی باعث تغییر روند بیش فعالی در کودکان می شود.

 

اسیدهای چرب امگا ۳ بیشتر

تن ماهی، قزل آلا، ماهی سفید همگی منابع مناسبی از امگا ۳ را در خود دارند.

از طرف دیگر گردو، آجیل، روغن زیتون نیز منبع بی بدیل امگا ۳ هستند.شما حتی می توانید از مکمل های اسید چرب امگا ۳ نیز بهره ببرید.

 

مکمل های غذایی مناسب در کودکان بیش فعال

می توانید از مکمل های غذایی زیر نظر پزشک تهیه فرمائید.

مولتی ویتامین ها مواد مغذی برای بدن هستند اما مصرف بی رویه آن ها می تواند باعث بر هم ریختن دوز آن ها و سمی شدن بدن باشد. به دلایل فراوان هیچ گاه مشورت با پزشک درباره تغذیه کودک خود را از دست ندهید.

 

حذف رژیم های غذایی نامناسب در کودکان بیش فعالی

غذاهایی که روند کنترل کودک بیش فعال را بدتر می کنند بایستی حذف شوند. ایده حذف یا اضافه کردن همه چیز به رژیم غذایی کاملا شهودی است. تاثیر هر ماده غذایی در هر بازه زمانی بر کودک بایستی بررسی شود. مثلا برخی رنگ هیا خوراکی و نگهدارنده ها تاثیرات بیشتری بر کودکان بیش فعال دارند در صورتی که بر کودک دیگری میتواند تاثیر نداشته باشد. 

اما براساس تحقیقات انجام شده اکیدا توصیه شده است که مداد نگهدارنده و رنگ های طبیعی از رژیم غذایی همه افراد کم کم حذف شوند چه برسد به کودکان بیش فعال. 

پرهیز از افزودنی های مواد غذایی در دوران بارداری و پس از آن یکی از روش های بیش فعالی در کودکان است.

 

کافئین

کافئین باعث افزایش توان حرکتی در کودکان می شود، کافئین در قهوه، شکلات و کیک ها وجود دارد.

 

 

برنامه ریزی

 

برنامه ای همه جانبه اما قابل پیاده سازی برای کودک خانواده خود تدارک ببینید و از آن دور نشوید. کودکان بیش فعال دیرتر از کودکان دیگر برنامه پذیر می شوند بخاطر همین برنامه های ساده نیز نیاز به تکرار فراوان دارند تا کودک بتواند به آن ها عادت کند.

در قسمت بعدی نیز درباره درخت تصمیم صحبت می کنیم. برای کودک خود درخت تصمیمی رسم کرده و اگر فعالیتی انجام داد به او عاقبت کاری که کرده است را نشان دهید.

 

از ابهام دوری کنید و وضوح داشته باشید

 

کودک باید بداند عاقبت هرکدام از فعالیت های خود چیست، بخاطر همین بصورت واضح با او صحبت کنید و “اگر و آنگاه” های زندگی او را بهش آموزش دهید. به مرور زمان اون باید بداند بابت یک فعالیتش تنبیه می شود تا جایزه می گیرد.

 

تشویق به فعالیت های بدنی و خواب مناسب

 

هرآنچیزی که بتواند به تقویت مغز کودک بیانجامد می تواند به کنترل بهتری در کودکان بیش فعال بیانجامد. فعالیت های بدنی و خواب مناسب به همراه تغذیه دقیق می تواند به کودک بیش فعال کمک بی نظیری بکند.

 

تشویق به تغذیه مناسب

 

تغذیه مناسب تاثیر مستقیمی بر مغز کودکان دارد پس می تواند در کنترل بیش فعالی به خانواده ها کمک کند.

اما از طرف دیگر برخی خوراکی ها مانند طعم دهنده های غیر طبیعی، رنگ های مصنوعی، نگه دارنده های کنسروها همگی مواد غذایی اکیدا ممنون هستند.

 

نکات مهم درباره کودکان بیش فعال در مدرسه

 

در این قسمت با ذکر چند نکته درباره کودکان بیش فعال در مدرسه، از وب سایت کودکان بیش فعال کانادا اطلاعات دقیق تری از روش تعامل با این کودکان در مدرسه به شما عزیزان بگوئیم اما مسئله مهم و اساسی این است که به هیچ عنوان این نوشته ها را سرلوحه تصمیم گیری خود در زندگی قرار ندهید.

 

حواس پرتی

 

بهتر است که صندلی کودک را از درها و پنجره ها فاصله بدهید. فعالیت های متناوب نشستنی که به کودک امکان حرکت های آزادانه اما کنترل شده را نیز بدهد. تقسیم وظایف بزرگ را به کوچکتر یکی از اساسی ترین قسمت های کار معلمین در مدرسه است. فعالیت های کوچکی که با وقفه های مکرر خللی در آن ها اتفاق نیفتد.

 

منقطع کردن صحبت معلم و دوستان

 

از قبل با کودک واژه ها و عمل هایی را هماهنگ کنید، زمانی که کودک باعث وقفه در صحبت کسی شد با استفاده از مولفه های از قبل تعیین شده او را آگاه سازید، کودک را بخاطر قطع نکردن صحبت دیگران تشویق کنید.

 

حرکت های تکانشی

 

یک مسیر رفتاری درست (مانند درخت تصمیم) برنامه ریزی شده روی دیوار اتاق کودک بچسبانید، با هر رفتار کودک عواقب کار او را از روی مسیر رفتاری مربوطه نمایش دهید.

 

بی قراری و بیش فعالی

 

سعی کنید راه های خلاقانه ای پیدا کنید تا به کودک اجازه دهید در راه های مناسب و زمان های مناسب بتواند آزادانه تر حرکت کند. با روش هایی مانند توپ استرس، تمرینات قبل و بعد از مدرسه و تشویق آن ها به انجام این کارها و از فرزندتان بخواهید که در کلاس درس به نکات معلم گوش فرا دهند.

 

مسیر مستقیم تعامل با کودک

 

کارهای بزرگ را خرد کنید. از کودک بخواهید فعالیت ها را مرحله به مرحله انجام دهد، بازگردد و نتیجه تا بدینجای کارش را مشاهده کند و در نظر بگیرد حرکت بعدی چیست. اگر کودک از مسیر مناسب خارج شد با اطلاع کوچکی او را در مسیر قرار دهید.

 

یادگیری با لذت

 

سعی کنید در کلاس درس از حرکات فیزیکی استفاده کنید. سعی کنید نکات خشک و بی روح را به نکات جذاب تبدیل کنید. از شعرها برای به حافظه سپردن فعالیت ها استفاده کنید و در نهایت در فضای آموزشی غیر مستقیم با کودکان بیش فعال همکاری کنید.

 

 ورزش در درمان بیش فعالی کودکان

 

امروزه علاوه بر درمان‌های روانشناختی و دارویی از ورزش‌های مناسب برای کودکان بیش فعال جهت تخلیه انرژی و بالا بردن تمرکز آن‌ها استفاده می‌شود. از جمله ورزش‌های مناسب برای کودکان بیش فعال می‌توان به جودو، کاراته، شنا و فوتبال اشاره کرد. این ورزش‌ها علاوه بر این که منجر به تخلیه انرژی در کودکان می‌شود، به تقویت عضلات و استخوان‌بندی و از آن مهم‌تر افزایش کیفیت خواب آن‌ها کمک می‌کند.

 

ورزش‌های مناسب برای کودکان بیش فعال

 

شنا

شنا جزء یکی از ورزش‌های بسیار مفید برای کودکان بیش فعال می‌باشد. از فواید آن می‌توان به تقویت اندام‌ها و عضلات بدن، کمک به رشد استخوان بندی کودک،کمک به تنفس بهتر کودکان، افزایش حجم ریه‌ها، منظم کردن الگوی خواب شبانه و رشد اعتماد بنفس و احساس استقلال اشاره کرد. ورزش شنا حتی می‌تواند باعث کم شدن اختلال بیش فعالی شود. اگر کودک از آب می‌ترسد می‌توان با آب تنی و بازی در حمام یا زیردوش به او برای غلبه ترس اش کمک کرد.

 

فوتبال

فوتبال یکی از ورزش‌های مورد علاقۀ کودکان فواید بسیاری مثل تقویت سیستم ایمنی بدن، پیشگیری از بیماری‌های مختلف، تقویت کارکرد قلب و عروق دارد. علاقه مندان به این ورزش افرادی شاد و پرانرژی هستند، همچنین فوتبال مانع از افزایش فشار خون و قند خون می‌شود. افرادی که در جوانی فوتبال بازی می‌کردند، در پیری از سلامت بالاتری برخوردار هستند.

 

کاراته

کاراته در کودکان بیش فعال باعث تمرین خود کنترلی می‌شود. در طول کلاس کودکان خود تنظیمی را تمرین خواهند کرد. کارهای روتینی مانند تعظیم کردن به استاد قبل از شروع کلاس و مدتی بی حرکت ماندن در طول آموزش تمرینات به خود تنظیمی در کودکان کمک می‌کند. اگر کودکان بیش فعال بتوانند به شرکت در این کلاس‌ها ادامه دهند؛ اثرات مثبت آن در خانه و مدرسه نیز مشخص می‌شود. کاراته به کودکان اعتماد به نفس می‌دهد حتی برای کودکان عادی نیز بسیار مفید می‌باشد. کاراته تمرکز را در کودکان بیش فعال افزایش می‌دهد و باعث می‌شود حتی بهتر از کودکان عادی به هدف خود برسند.

کاراته ورزشی است که برای تمرین نیاز به دو نفره دارد، کودک باید یاد بگیرد که در زمان تمرین به حریف آسیبی نرساند. فعالیتی مانند کاراته راه حل مناسبی برای فرونشاندن پرخاشگری کودکان نیز می‌باشد.

 

جودو

جودو باعث آمادگی جسمانی فوق العاده در فرد می‌شود. با افزایش انعطاف پذیری و قدرت بدنی در فرد مقاومت دستگاه قلبی و عروقی در کودک بیشتر می‌شود. از دیگر مزیت‌های جودو افزایش قدرت تمرکز و حافظه و بهبود در کار و فعالیت‌های روزانه می‌باشد. هنرآموزان از طریق تمرین ذهنی جودو یاد می‌گیرند که چگونه در فشار‌های زندگی آرامش خود را حفظ کنند، این ورزش به کنترل بیش فعالی در بزرگسالی نیز کمک می‌کند.

 

ژیمناسیک

این ورزش فوایدی مثل افزایش چابکی و انعطاف پذیری و سرعت عمل دارد.

 

 

 

 آزمون تشخیصی یش فعالی در کودکان

 

 

این آزمون به شما کمک می‌کند دریابید فرزندتان به مشکل بیش‌فعالی و کم‌توجهی دچار است یا نه.

 

آزمون بیش فعالی در نوجوانان و  کودکان:

 

هنگام جواب دادن به سوال‌های زیر، این نکته‌ها را در نظر داشته باشید:

 

  • سن فرزندتان را در نظر بگیرید.

 

  • رفتار فرزندتان را در شش ماه گذشته ملاک پاسخ دادن قرار دهید.

 

  • توجه کنید که این آزمون به تنهایی نباید ملاک تشخیص یا درمان یک کودک باشد.

 

گزاره‌های زیر را بخوانید و برای هریک، یکی از گزینه‌های روبه‌رو را انتخاب کنید (امتیاز هریک از گزینه‌ها در مقابل آنها نوشته شده) و در نهایت، مجموع امتیازهایتان را حساب کنید و تفسیر آزمون را بخوانید.

 

قسمت اول:

 

۱) فرزندتان به جزییات توجه نمی‌کند یا در انجام تکالیف مدرسه‌اش اشتباه‌های ناشی از بی‌دقتی دارد؟

 

۲) به سختی می‌تواند توجهش را حین انجام یک کار و تا پایان آن حفظ کند؟

 

۳) وقتی مستقیما با او صحبت می‌کنید، به نظر می‌رسد گوش نمی‌دهد؟

 

۴) باوجود داشتن میل باطنی به انجام کارها و فهمیدن دستوراتی که به او داده می‌شود، به دستورات درست عمل نمی‌کند و نمی‌تواند کاری را به پایان برساند؟

 

۵) به دشواری می‌تواند به وظایف و فعالیت‌هایش نظم دهد؟

 

۶) کارهایی که به تلاش مداوم ذهنی نیاز دارند، دوست ندارد و از انجام آنها طفره می‌رود؟

 

۷) وسایل لازم برای انجام کارها یا تکالیفش را گم می‌کند؟ (مداد، کتاب، اسباب بازی و …)

 

۸) صداها یا محرک‌های دیگر به آسانی حواسش را پرت می‌کنند؟

 

۹) در فعالیت‌های روزانه‌اش فراموشکار است؟

 

۱۰) با دست‌هایش ور می‌رود یا پاهایش را تکان می‌دهد و وقتی نشسته، سر جایش وول می‌خورد و می‌لولد؟

 

۱۱) مواقعی که لازم است سر جایش بنشیند، صندلی را ترک می‌کند؟

 

۱۲) مواقعی که لازم است سر جایش بنشیند، بیش از حد به دور و اطراف می‌دود و از صندلی‌ها بالا می‌رود؟

 

۱۳) انجام بازی‌های بی‌سر و صدا برایش دشوار است؟

 

۱۴) تمام روز در حال حرکت است، انگار در بدنش موتور کار گذاشته‌اند؟

 

۱۵) بیش از حد حرف می‌زند؟

 

۱۶) وقتی از او سوال می‌پرسید، قبل از اینکه سوال تمام شود، با عجله جواب می‌دهد؟

 

۱۷) رعایت نوبت برایش دشوار است؟

 

۱۸) وسط حرف دیگران یا کار آنها می‌پرد؟

 

۱۹) با بزرگسالان بحث می‌کند؟

 

۲۰) از کوره در می‌رود؟

 

۲۱) آگاهانه از خواسته‌ها و قوانین بزرگسالان سرپیچی می‌کند؟

 

۲۲) عمدا دیگران را اذیت می‌کند؟

 

۲۳) دیگران را مسوول خطاها یا بدرفتاری‌های خود می‌داند؟

 

۲۴) حساس است و به سادگی از دیگران می‌رنجد؟

 

۲۵) عصبانی یا بی‌میل است؟

 

۲۶) کینه‌توز است و دوست دارد تلافی کند؟

 

۲۷) قلدری می‌کند، دیگران را تهدید می‌کند یا می‌ترساند؟

 

۲۸) کتک‌کاری به راه می‌اندازد؟

 

۲۹) برای فرار از کارهایی که باید انجام دهد، یا خلاص شدن از دردسر، دروغ می‌گوید و دیگران را گول می‌زند؟

 

۳۰) از مدرسه فرار می‌کند؟

 

۳۱) دیگران را آزار فیزیکی می‌دهد؟

 

۳۲) اشیا ارزشمند دزدیده است؟

 

۳۳) عمدا وسایل دیگران را خراب می‌کند؟

 

۳۴) اشیایی را به کار برده که می‌توانند صدمه جدی ایجاد کنند. (چاقو، چوب، آجر، اسلحه)

 

۳۵) حیوانات را آزار می‌دهد؟

 

۳۶) عمدا آتش روشن می‌کند که خرابی به بار بیاورد؟

 

۳۷) بی‌اجازه وارد خانه یا محل کار یا ماشین کسی می‌شود؟

 

۳۸) شب بدون اجازه از منزل بیرون می‌ماند؟

 

۳۹) شبانه از منزل فرار کرده است؟

 

۴۰) کسی را مورد سوءاستفاده جنسی قرار داده است؟

 

۴۱) مضطرب، هراسان یا نگران است؟

 

۴۲) به خاطر احتمال خطا، از امتحان چیزهای جدید می‌ترسد؟

 

۴۳) احساس بی‌ارزشی یا حقارت می‌کند؟

 

۴۴) به دلیل بروز مشکلات، خودش را سرزنش و احساس تقصیر می‌کند؟

 

۴۵) احساس تنهایی می‌کند و حس می‌کند کسی او را نمی‌خواهد و دوست ندارد. می‌گوید: «کسی من را دوست ندارد.»

 

۴۶) ناراحت، غصه‌دار یا افسرده است؟

 

۴۷) نگران رفتار و ظاهر خود است و همیشه خجالت می‌کشد؟

 

تفسیر آزمون

 

اگر شما هم فکر می‌کنید فرزندتان بیش‌فعال است، این آزمون به شما کمک می‌کند تا این حدستان را ارزیابی کنید، اما دقت داشته باشید که این آزمون به تنهایی نمی‌تواند و نباید ملاک تشخیص قرار گیرد. همچنین پاسخ مثبت به یک یا چند سوال نشانه وجود مشکل نیست. برای تفسیر نمره‌های آزمون به نکته‌های زیر توجه کنید:

 

  • الف) اگر بین سوال‌های ۱ تا ۹ حداقل به ۶ سوال پاسخ «اغلب» یا «تقریبا همیشه» داده‌اید و در بین سوال‌های ۴۸ تا ۵۵ حداقل یک پاسخ «مشکل اندکی دارد» یا «مشکل جدی دارد» دارید، احتمالا کودکتان با اختلال کم‌توجهی روبروست.

 

  • ب) اگر در بین سوال‌های ۱۰ تا ۱۸ حداقل به ۶ سوال پاسخ «اغلب» یا «تقریبا همیشه» داده‌اید و در بین سوال‌های ۴۸ تا ۵۵ حداقل یک پاسخ « مشکل اندکی دارد» یا «مشکل جدی دارد» داشته‌اید، احتمالا فرزندتان با اختلال بیش‌فعالی روبرواست.

 

  • ج) اگر هر دو نتیجه «الف» و «ب» را از آزمون گرفته‌اید، احتمالا کودکتان با اختلال بیش‌فعالی و کم‌توجهی (ADHD) روبراست.

 

قسمت دوم:

 

عملکرد کودک

 

۴۸) عملکرد کلی فرزندتان در مدرسه چگونه است؟

 

۴۹) خواندن فرزندتان چگونه است؟

 

۵۰) نوشتن فرزندتان چگونه است؟

 

۵۱) ریاضی فرزندتان چگونه است؟

 

۵۲) ارتباط او با والدینش چطور است؟

 

۵۳) ارتباط او با خواهر و برادرش چطور است؟

 

۵۴) ارتباط او با همسالانش چطور است؟

 

۵۵) مشارکت او در فعالیت‌های جمعی (مانند بازی‌های تیمی) چگونه است؟

 

چه می‌توان کرد؟

 

اگر نتایج الف، ب، یا ج گرفته‌اید، حتما فرزندتان را نزد پزشک ببرید. تشخیص اختلال کم‌توجهی و بیش‌فعالی (ADHD) به این سادگی‌ها نیست. حتی بعد از انجام این آزمون نیز نمی‌توان به تشخیص قطعی رسید، بنابراین بهتر است قبل از اینکه هرگونه برچسبی به فرزندتان بزنید، برای ملاقات با یک پزشک برنامه‌ریزی کنید.

بدون مشورت با پزشک در مورد وضعیت فرزندتان تصمیم نگیرید و به خصوص در حضور کودک در مورد بیش‌فعالی حرفی نزنید.

 

——————————

 

– آدرس کانال  تلگرام :   Drforoohar@

محتویات کانال تلگرام  شامل برنامه شیفتها و اطلاع رسانی درمورد آخرین تغییرات زمانی و مکانی آنها  و مطالب آموزنده ایست که در پاسخ به سوالات والدین محترم میباشد.

درصورت اشکال در ورود به کانال ، از نسخه اصلی تلگرام استفاده شود. 

 

– سایت و نرم افزار ZOOP  جهت پرسش و پاسخ :

← آدرس سایت: 

  https://getzoop.com/drfaryarforouhar

← دانلود نرم افزار ZOOP :

   Zoop

 

توجه فرمایید :

♦️ برای نصب نرم افزار Zoop میتوان از طریق نرم افزار play store یا بازار گوشی هم اقدام کرد.

♦️ فایل نصبی نرم افزار Zoop در این سایت ، بصورت زیپ میباشد و لازم هست بعد از دانلود ، آنرا از زیپ در اورده و بعد نصب کنید.

♦️ با توجه به این که پاسخ به سوالات احتمالا با تاخیر انجام میشود ، در مواردی که بیماری بنظر اورژانسی میباشد ، جهت پرسش و پاسخ ، زمان را از دست ندهید و بیمار را جهت ویزیت نزد پزشک ببرید.

 

– آدرس ایمیل: 

 Drforoohar@yahoo.com 

والدین گرامی میتوانند از طریق ایمیل با پزشک در ارتباط باشند و در فرصت مناسب پاسخ ایشان داده خواهد شد. طبیعتا پرسشهایی که  نیازمند اخذ شرح حال  یا معاینه حضوری توسط پزشک میباشند ، برای جلوگیری از تشخیص و درمان اشتباه ، قابل پاسخگویی نخواهند بود .